Românii „evadează” în minivacanța de 1 Decembrie. Cozi mari, în vămile cu Ungaria și Bulgaria

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 30.11.2023 - 13:33
Românii „evadează” în minivacanța de 1 Decembrie. Cozi mari, în vămile cu Ungaria și Bulgaria - Foto: Politia de frontiera / imagine cu caracter ilustrativ

Românii „evadează” în minivacanța de 1 Decembrie. Sunt cozi mari, de până la două ore, în vămile cu Ungaria și Bulgaria.

SHARE

Punctele de Trecere a Frontierei din vestul României sunt foarte aglomerate, pe sensul de ieşire din ţară spre Ungaria. Cel mai mult se aşteaptă la punctul de trecere a frontierei Nădlac II, în judeţul Arad - 90 de minute şi la Borş II, în judeţul Bihor - 110 minute, potrivit aplicaţiei Trafic Online a Poliţiei de Frontieră.

Citește și: Unde poți schia sau da cu snowboard-ul în România în minivacanța de 1 Decembrie. Cât costă skipassul

Românii „evadează”  în minivacanța de 1 Decembrie. Cozi mari, în vămile cu Ungaria și Bulgaria

La punctele de trecere a frontierei din vestul ţării, pe sensul de ieşire din România, s-au format coloane de autoturisme, spre Ungaria.

La Cenad, în judeţul Timiş, timpul de aşteptare este de 60 de minute. Punctul de trecere este deschis doar pentru autovehicule cu greutate de până la 7,5 tone.

În judeţul Arad, la vama Nădlac, autoturismele aşteaptă 60 de minute pentru formalităţi la ieşirea din ţară. La Nădlac II timpul de aşteptare este de 90 de minute, în condiţiile în care, conform aplicaţiei Poliţiei de Frontieră, la ieşirea din ţară sunt deschise opt artere rutiere. 

La vama Turnu autoturismele aşteaptă 50 de minute. Aglomeraţie este şi la ieşirea spre Ungaria în judeţul Bihor. La punctul de trecere a frontierei Borş autoturismele aşteaptă 80 de minute, iar la Borş II se înregistrează cel mai mare timp de aşteptare pentru realizarea formalităţilor vamale pentru autoturisme, respectiv 110 minute.

În ceea ce priveşte camioanele, pe sensul de intrare în ţară la Nădlac II se aşteaptă 90 de minute, la Calafat timpul de aşteptare este de 250 de minute, la Negru Vodă - 360 minute, Albiţa - 260 minute, Siret - 120 minute.

Pe sensul de ieşire, la Petea camioanele aşteaptă 270 minute, la Borş şi Borş II - 90 minute, la Nădlac II - 90 minute, la Calafat - 200 minute, la Giurgiu - 360 minute, la Negru Vodă - 90 minute, la Isaccea - 200 minute, la Galaţi - 130 minute, la Albiţa - 120 minute, la Sculeni - 90 minute, la Siret - 200 minute.

Citește și: VIDEO „Arma secretă” a Armatei Române învăluie adversarul în fum. Un Humvee s-a defectat la paradă

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria către Republica Elenă şi Republica Turcia, precum şi retur către România, că este preconizată înregistrarea unor timpi de aşteptare ridicaţi la punctele de trecere a frontierelor (PTF) rutiere bulgare, în perioada 30 noiembrie - 3 decembrie.

MAE atenţionează că:

* pe sensul de intrare sau ieşire în şi din Republica Bulgaria din Republica Turcia prin PTF Kapitan Andreevo - Kapikule, PTF Lesovo - Hamzabeyli şi, mai ales, prin PTF Malko Târnovo - Derekoy, la controlul de frontieră şi vamal (frontieră externă a Uniunii Europene), se vor putea forma coloane mari de autovehicule, ceea ce va conduce la înregistrarea de timpi considerabil măriţi de aşteptare la trecerea frontierei;

* pe sensul de intrare sau ieşire în sau din Republica Bulgaria către România prin punctele Ruse, Durankulak, Kardam sau Silistra, la controlul de frontieră (care include şi controlul vinietei electronice) vor putea fi înregistraţi timpi măriţi de aşteptare, cu preponderenţă în cazul în care coloanele de autovehicule cu turişti români vor ajunge la frontiera cu România în mod compact şi în acelaşi interval de timp.

Este recomandat cetăţenilor români care se prezintă în această perioadă la controlul de frontieră şi vamal bulgar la bordul autovehiculelor care sosesc din Republica Turcia să se informeze din timp cu privire la aspectele menţionate, să ia măsurile adecvate în vederea organizării itinerariilor de deplasare, achiziţionării taxelor de drum sau vinietelor electronice corespondente, să respecte indicaţiile date şi măsurile impuse de autorităţile bulgare, să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare şi să îşi ia măsuri eficiente de gestionare a acestora.

Este recomandat cetăţenilor să aibă bateria telefonului mobil încărcată şi în stare de funcţionare, să deţină resursele necesare de apă, alimente şi medicamentaţie specifică, acolo unde este cazul, şi să posede resurse financiare adecvate unor astfel de situaţii speciale. De asemenea, se recomandă cetăţenilor români să se informeze din timp cu privire la regimul vamal aplicat frontierei externe rutiere a Uniunii Europene şi la limitele legale privind cantitatea de mărfuri sau produse permisă de legislaţie a fi introdusă în spaţiul vamal european ca import fără caracter comercial.

Totodată, se recomandă turiştilor români care aleg să revină în ţară prin punctul de frontieră Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 2 (doi) euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro) sau 4 (patru) leva, în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi, bonuri fiscale.

Este recomandat firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri, care tranzitează teritoriul bulgar, în această perioadă, să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al conducătorilor auto, prin luarea în considerare a unor timpi de aşteptare considerabil măriţi la trecerea frontierelor.

Se recomandă, de asemenea, folosirea, pentru intrarea în România, şi a celelorlalte puncte de trecere a frontierei situate la frontiera cu Republica Bulgaria, precum Vidin - Calafat, Kardam - Negru Vodă, Oryahovo - Bechet (ferry), Dobromir - Krushari (maxim 3,5 tone), Kainardzha - Lipniţa (maxim 3,5 tone), Nikopol - Turnu Măgurele (ferry) şi Svishtov - Zimnicea (ferry), ultimele patru cu program de funcţionare în intervalul orar 8,00 - 20,00.

În acest context, este subliniată importanţa informării corecte a cetăţenilor români, achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

* cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" - www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

* cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg;

* cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg;

* cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;

* cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;

* cu privire la regimul vamal, la intrarea în Republica Bulgaria dinspre Republica Turcia, pe site-ul www.mae.ro - Condiţii de călătorie în Republica Bulgaria, titlul Reglementări vamale şi pe site-ul Agenţiei "Vămi" din Republica Bulgaria: www.customs.bg.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te