Circa 76% din infrastructura 5G din România, construită de Huawei. Compania, acuzată de spionaj

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.12.2022 - 14:32
Huawei este foarte prezentă în România_ Foto: Profimedia Images
Huawei este foarte prezentă în România_ Foto: Profimedia Images

Un nou studiu arată că opt țări UE au achiziționat mai mult de jumătate din echipamente pentru rețelele civile 5G de la furnizori chinezi, în special Huawei, scrie „Politico”. România este, din păcate, pe un loc fruntaș în acest top.

SHARE

Clasamentul este următorul:

Țara noastră se află pe locul al doilea, cu 76% pondere a echipamentelor Huawei în rețele civile 5G, după Cipru, care are 100%.

Germania se bazează pe tehnologia chineză pentru 59% din rețelele sale 5G. Alte piețe-cheie, inclusiv Italia și Țările de Jos, sunt, de asemenea, printre opt țări în care peste jumătate din rețelele 5G funcționează cu echipamente chinezești.

Studiul, realizat de compania de consultanță în telecomunicații Strand Consult din Copenhaga, oferă o imagine rară a modului în care unii operatori de telecomunicații s-au bazat pe furnizorii chinezi Huawei și ZTE în stadiul incipient al lansării 5G în Europa.

„Este mai ușor să predici decât să pui în practică”, a spus John Strand, fondator al firmei de consultanță, despre ezitarea guvernelor UE de a ridica bariere clare în calea utilizării echipamentelor de telecomunicații chinezești.

 „Este mai periculos să fii dependent de rețelele de telecomunicații chinezești decât să fii dependent de gazul rusesc. Infrastructura digitală este fundamentul societății", a spus Strand.

În 2019, Huawei, una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din lume, a fost pusă sub acuzare în Statele Unite pentru spionaj industrial şi fraudă bancară. Vizată a fost directoarea financiară a firmei, care este fiica fondatorului. Ea a fost reţinută în 2018, în Canada. 

Compania a fost acuzată că s-a folosit de o firmă fantomă ca să facă afaceri în Iran, în ciuda sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului. De asemenea, mai este acuzată şi de furtul unor informaţi secrete, referitoare la un robot, de la o firmă americană de telecomunicaţii, subsidiara unei companii germane.

„Aceste dosare ne arată clar că, noi ca ţară, trebuie să cântărim bine riscurile generate de companii precum Huawei, dacă le-am permite accesul în infrastructura de telecomunicaţii. Aceste acuzaţii sunt un avertisment. FBI nu tolerează şi nu va tolera afaceri care încalcă legile noastre, care obstrucţionează justiţia sau care ne ameninţă securitatea naţională”, a precizat la acea vreme Christopher Wray, şeful FBI.

Legislație ignorată

Studiul vine după un avertisment al lui Margrethe Vestager, comisar european pentru Competiție și Digitalizare, care a declarat luna trecută că „un număr de țări au adoptat o legislație, dar nu au pus-o în vigoare”.

În ultimii doi ani, guvernele europene au impus politici de securitate industriei telecomunicațiilor pentru a reduce achiziția de echipamente chinezești.

În unele țări, acest lucru a dus la oprirea completă a utilizării Huawei și a rivalului său chinez mai mic, ZTE. Studiul estimează că nouă țări UE, precum și Norvegia și Insulele Feroe, nu au deloc echipamente chinezești în noile rețele civile 5G. Franța (17 %) și Belgia (30 %) au mult mai puține echipamente chinezești în rețelele 5G decât în rețelele 4G și 3G.

Regimul UE privind utilizarea tehnologiei chineze în 5G nu este însă unitar. În alte țări UE, aceste politici fie permit operatorilor să se bazeze în continuare pe Huawei pentru anumite părți ale rețelelor lor, fie solicită guvernului să intervină activ pentru a opri tranzacțiile.

Guvernul de la Berlin a fost criticat în ultimii doi ani pentru că a întârziat adoptarea cadrului legal în domeniu, care îi permite acum să intervină asupra contractelor dintre operatori și vânzători. Guvernul lui Olaf Scholz a adoptat o atitudine mai critică față de tehnologia chineză și, chiar luna trecută, a blocat investitorii chinezi să cumpere o fabrică de cipuri germane din cauza potențialelor amenințări la securitate.

Cel mai mare operator german Deutsche Telekom menține de ani de zile un parteneriat strategic cu Huawei, sugerează raportul Strand.

În Italia, guvernul are pârghii pentru a opri contractele cu Huawei. Fostul guvern condus de Mario Draghi, văzut ca fiind apropiat de SUA, a intervenit asupra câtorva acorduri, dar nu este însă foarte clar cum se va poziționa actualul guvern condus de premierul Giorgia Meloni.

În alte țări, mai mici, cum ar fi Țările de Jos, operatorii s-au grăbit să lanseze rețele 5G, iar unii au făcut acest lucru folosind Huawei.  

În ultimele luni, UE a criticat în mod repetat ritmul lent al țărilor membre în adoptarea recomandărilor europene, menite a atenua riscurile de securitate în rețele. 

Scad vânzările Huawei

Datele Strand, adunate de la jucători din industria europeană în ultimele luni, arată că Huawei a furnizat foarte rapid operatorilor echipamente 5G în primele etape ale lansării în Europa.

O altă companie de consultanță de telecomunicații, Dell'Oro, a compilat recent date care au arătat că Huawei a început să se confrunte în ultimul an cu obstacole serioase în vânzarea echipamentelor sale.

La începutul anului trecut – chiar în momentul în care oficialii europeni schimbau direcția în ceea ce privește securitatea 5G – compania suedeză Ericsson a depășit Huawei în Europa la capitolul vânzări de echipamente de rețea de acces radio (RAN) pentru echipamente 3G, 4G și 5G, conform cifrelor actualizate Dell. Rețelele de acces radio reprezintă cea mai mare parte a investițiilor în rețea și includ stații de bază și antene.

Huawei și-a pierdut poziția de lider de piață în ceea ce privește aceste echipamente: În prezent furnizează doar 22% din echipamente, Ericsson - 42% și Nokia - 32%.

O investigație „Politico” a dezvăluit luna trecută modul în care gigantul tehnologic chinez își consolidează operațiunile în Europa și își reduce operațiunile de lobby și branding pe o serie de piețe importante, inclusiv Franța, Regatul Unit și reprezentanța sa europeană la Bruxelles.

Presat de Statele Unite și ocolit din ce în ce mai mult în Europa, un continent pe care îl considera odinioară cea mai strategică piață de peste mări, Huawei se îndreaptă înapoi spre piața chineză, concentrându-și atenția doar asupra câtorva țări europene, printre care Germania.

Memorandum româno-american

Cu prilejul vizitei președintelui Klaus Iohannis în Statele Unite ale Americii, din 2019, a fost semnat un Memorandum pe tema 5G, prin care România s-a angajat să nu achiziționeze echipamente de la furnizori care sunt sub controlul guvernului unui alt stat. O trimitere directă la Huawei și ZTE.
 
În plus, furnizorul ar trebui să aibă o structură a acționariatului transparentă, criteriu pe care firmele chinezești nu îl îndeplinesc.
 
Totodată, furnizorul ar trebui să aibă o istorie de comportament corporatist etic. În plus, este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente. 
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te