România, tigrul european în Construcţii, în luna martie, comparativ cu februarie

DE Alexandru Pop | Actualizat: 22.05.2024 - 10:59
România, tigrul european în Construcţii, în luna martie, comparativ cu februarie - Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin (imagine cu caracter ilustrativ)

România, tigrul european în Construcţii, în luna martie, comparativ cu februarie. În rândul statelor membre UE, pentru care sunt date Eurostat, cel mai semnificativ avans al lucrărilor de construcţii în martie, comparativ cu februarie, a fost în România.

SHARE

România, tigrul european în Construcţii, în luna martie, comparativ cu februarie. În rândul statelor membre UE, pentru care sunt date Eurostat, cel mai semnificativ avans al lucrărilor de construcţii în martie, comparativ cu februarie, a fost în România (+9,1%).

Ţara noastră e urmată de Franţa (+1,1%), Belgia şi Germania (ambele cu +1%). Cele mai mari scăderi au fost în Cehia (- 7,8%), Slovacia (- 7,6%) şi Slovenia (- 7,4%).

România, tigrul european în Construcţii, în luna martie, comparativ cu februarie

Datele sunt confirmate și de creșterea volumului de construcții de la lună la lună în România. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în luna martie 2024, s-a înregistrat un avans de 43,7% comparativ cu luna precedentă.

Pe obiecte de construcții, lucrările inginerești, adică în principal infrastructura de transport, au înregistrat o creștere de 58,2%.

Această direcție de investiție are cea mai importantă pondere din perspectiva efectelor de multiplicare economică - un leu investit produce o sumă de circa 8 ori mai mare. De asemenea, datele INS arată și o creștere de 29,3% a lucrărilor de reparații capitale.

Sectorul construcțiilor crește ca urmare a investițiilor Guvernului Ciolacu

Potrivit datelor INS, construcțiile inginerești și lucrările de reparații capitale au avut o evoluție ascendentă și comparativ cu primul trimestru al anului 2023. Ele au crescut cu 13,7%, respectiv 6,3%.

Acest progres evidențiază direcția pozitivă în ceea ce privește infrastructura și proiectele de mare anvergură din România și sunt un efect direct al investițiilor publice fără precedent consemnate de la revenirea la guvernare a PSD.

101 miliarde de lei, peste 20 de miliarde de euro, a fost anul trecut valoarea record a investițiilor publice, cu 11 miliarde de lei mai mult decât deficitul.

Citeşte şi: România a investit 26% din PIB, un adevărat record

În 2024, Guvernul condus de Marcel Ciolacu merge în aceeași direcție. Investițiile publice prognozate vor fi mai mari cu 20% decât anul trecut.

PSD prevede că peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene vor fi alocate lucrărilor de infrastructură publică.

Citeşte şi: Cifrele României: Inflația, în scădere, iar consumul ajunge ca acela de dinainte de pandemie

Suma reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. Astfel, din punctul de vedere al investițiilor, România se apropie de ținta de 10% din PIB, anunțată de premierul Marcel Ciolacu încă din mai 2023.

Potrivit execuției bugetare, până la 31 martie 2024, cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 22,50 miliarde lei, fiind de 1,7 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost în valoare de 13,16 miliarde lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te