România, partea unui plan energetic uriaș de miliarde de $ care ar izola Rusia. Cum „complotează” UE

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.06.2024 - 17:23
România, partea unui plan energetic uriaș de miliarde de $ care ar izola Rusia. Cum „complotează” UE - Foto: Profimedia Images

România, partea unui plan energetic uriaș de miliarde de $ care ar izola Rusia. Cum „complotează” UE. Oficialii europeni au propus Azerbaidjanului un plan de a trece gazul său printr-o conductă care, în prezent, aduce combustibil rusesc.

SHARE

România, partea unui plan energetic uriaș de miliarde de $ care ar izola Rusia. Cum „complotează” UE. Oficialii europeni au propus Azerbaidjanului un plan de a trece gazul său printr-o conductă care, în prezent, aduce combustibil rusesc în UE, prin Ucraina.

Aşa a declarat un oficial azer de rang înalt. Propunerea este pentru a găsi o modalitate de a menține fluxul de gaze naturale către Europa, eliminând în același timp Rusia, atunci când un acord de tranzit între Kiev și Moscova va expira la sfârșitul anului.

România, partea unui plan energetic uriaș de miliarde de $ care ar izola Rusia. Cum „complotează” UE

UE a declarat anterior că este dispusă să lase acordul să expire, deoarece este încrezătoare că există suficiente surse de aprovizionare cu energie, din alte părți.

"Azerbaidjanul a fost contactat de Uniunea Europeană și de țările de tranzit [cu care] discutăm pe această temă", a declarat Hikmet Hajiyev, un consilier principal al președintelui azer Ilham Aliyev.

"În prezent, luăm în considerare diferite opțiuni, cu privire la modul în care putem contribui la acest proces", a adăugat el. "M-aș abține de la a pune un termen, dar, din nou, a existat... un apel și l-am luat în serios, deoarece este o chestiune de securitate energetică europeană".

Citeşte şi: Înfrângere epocală pentru Putin. Armenia, cu doar 3.000.000 locuitori, a alungat armata rusă

Schema din Azerbaidjan este pusă pe seama anxietății crescânde din mai multe țări UE, inclusiv Slovacia și Ungaria, care s-au bazat mult timp pe gazoduct, pentru a-şi alimenta industria și încălzi locuințele.

"Vedem unele riscuri legate de securitatea aprovizionării, atunci când vine vorba de sfârșitul tranzitului prin Ucraina, din cauza blocajelor de infrastructură existente în sistemul european de gaze [din Europa]", a declarat un diplomat dintr-o țară din Europa Centrală, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre discuțiile sensibile.

Citeşte şi: VIDEO Putin pierde Azerbaidjan. Fără precedent, e forțat să retragă trupele de „menținere a păcii”

"Se întâmplă ceva pe această temă", a confirmat diplomatul.

Răspunzând la o solicitare de comentarii, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru politica energetică, Tim McPhie, a declarat pentru POLITICO: "Comisia lucrează foarte îndeaproape cu statele membre afectate pentru a găsi surse și rute alternative".

Un pact de dinaintea războiului

Acordul datează din 2019, când Rusia și Ucraina au semnat un acord, care permitea companiei energetice ruse de stat Gazprom să facă livrări către UE, prin conductele care traversează țara, în ciuda tensiunilor politice dintre cele două țări.

Acest gaz a continuat să curgă de la invazia pe scară largă a Rusiei, în 2022, dar acordul de tranzit va expira la sfârșitul anului.

Gazoductul a fost o sursă semnificativă de energie pentru Europ

 În 2023, a transportat aproximativ 15 miliarde din cele 25 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc care au ajuns în Europa. Sistemul leagă Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Republica Moldova.

Anul trecut, ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, a declarat pentru POLITICO că Kievul nu va fi de acord în mod direct cu o prelungire a acordului, spunând că "negocierile bilaterale sunt imposibile". Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat, de asemenea, că blocul nu are "niciun interes" în reînnoirea acordului.

Cu toate acestea, au fost propuse mai multe soluții alternative. Săptămâna trecută, Bloomberg a relatat că țările din Europa Centrală au luat în considerare o opțiune prin care gazul deținut de Azerbaidjan ar fi injectat în conducte.

Citeşte şi: Misterul muntelui care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nici ploaia sau ninsoarea nu stinge focul

"În prezent, opt țări din Uniunea Europeană primesc gaz", a declarat Hajiyev. "Să sperăm că, într-un timp foarte lin, așteptăm cu nerăbdare să lărgim geografia importatorilor de gaz [azer] din familia europeană extinsă".

O încetare bruscă a livrărilor de gaz ar afecta cel mai mult Slovacia, care, din punct de vedere istoric, se baza pe Moscova pentru toate importurile sale de gaz. Premierul slovac Robert Fico a vizitat luna trecută Azerbaidjanul și a declarat că va face "tot ce este necesar din punct de vedere politic" pentru a primi gaz din această țară.

Nu este clar dacă planul ar implica exporturi de gaze azere prin Rusia sau dacă volumele ar fi "schimbate" între cele două țări înainte de a fi expediate.

Dificultăţi financiare

Oricum ar fi, potrivit lui Aura Sabadus, expert în piețele de gaze la firma de informații despre mărfuri ICIS, orice acord ar permite Moscovei să colecteze cel puțin o parte din venituri și să permită ca siturile de extracție a gazelor să continue să funcționeze în Rusia.

"În cele din urmă, Rusia ar avea totuși de câștigat, iar în acest moment Gazprom se află într-o poziție dificilă din punct de vedere financiar. Producția este la un minim istoric și trebuie să vândă gaze", a declarat Sabadus. Luna trecută, gigantul moscovit al exportului de gaze a înregistrat prima pierdere anuală din 1999 încoace.

În plus, a adăugat Sabadus, în timp ce o încetare totală a livrărilor de gaze care circulă prin Ucraina ar putea crește prețurile pentru consumatorii din Europa Centrală, "toate țările afectate, Slovacia, Ungaria și așa mai departe, au alternative".

În ciuda eforturilor de a reduce dependența de Rusia, o nouă analiză a datelor ICIS arată că, pentru prima dată în aproape doi ani, Moscova a furnizat Europei, în luna mai, mai mult gaz natural prin conducte și gaz natural lichefiat decât Statele Unite.

Azerbaidjanul își intensifică legăturile cu UE

De când Rusia a lansat războiul din Ucraina, UE și-a consolidat legăturile energetice cu Azerbaidjanul.

În timpul unei vizite de profil înalt în această țară în 2022, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnat un memorandum de înțelegere cu președintele azer Ilham Aliyev, pentru a dubla efectiv aprovizionarea Europei cu gaze naturale din Azerbaidjan, salutând această țară ca fiind un "partener energetic crucial", pentru a se desprinde de Moscova.

Parlamentarii din Parlamentul European au cerut ca acordul să fie revizuit pe fondul tensiunilor politice tot mai mari cu Azerbaidjanul din cauza ofensivei sale în regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Azerbaidjanul va găzdui în acest an COP 29 al ONU privind schimbările climatice și încearcă să folosească evenimentul pentru a susține investițiile atât în energia regenerabilă, cât și în industria sa de combustibili fosili.

"Investim în mare parte în creșterea producției noastre de gaz, deoarece Europa are nevoie de mai mult gaz din surse noi", a declarat Aliyev la începutul acestui an. "Petrolul și gazele noastre vor fi necesare pentru încă mulți ani, inclusiv [pe piețele europene]".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te