Amenințarea e mai veche, dar a avut ca efect întărirea cu 7% a rublei.
Furnizarea de mărfuri rusești către UE, SUA și primirea plăților în dolari sau în euro „nu are niciun sens pentru noi”, a argumentat Putin.
România este unul dintre statele incluse în lista țărilor neprietenoase. De altfel lista include Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și o serie de alte țări au impus sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la operațiunea militară din Ucraina „Atât SUA, cât și UE au încălcat practic obligațiile față de Rusia. Și acum toată lumea din lume știe că obligațiile în dolari și euro s-ar putea să nu fie îndeplinite. <...> Este destul de evident că, în acest sens, nu are sens să furnizăm bunurile noastre atât în UE, cât și în SUA și să primim plata în dolari, euro și o serie de alte valute. Prin urmare, am decis să implementez în cel mai scurt timp posibil un set de măsuri pentru a transfera plățile pentru gazele noastre naturale furnizate țărilor neprietenoase în ruble rusești”, a spus Putin la o întâlnire cu guvernul, citat de Kommersant.
Președintele a solicitat Băncii Centrale și guvernului să stabilească în termen de o săptămână ordinea operațiunilor pentru achiziționarea de ruble pe piața internă de către cumpărătorii de gaze rusești. El susține că Rusia va continua să furnizeze gaze „în conformitate cu volumele și conform principiilor de preț încheiate în contracte”.
Tranzații în ruble, o ofertă mai veche
Idea de a vinde petrol și gaze în ruble nu este nouă. În iuni 2021 vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că țara sa ar putea fi tentată în curând să renunțe la contractele denominate în dolari dacă administrația președintelui Joe Biden continuă să impună sancțiuni economice. „Ei bine, în mod ideal am prefera să nu ne îndepărtăm de dolar, deoarece este o monedă internațională folosită pentru decontări”, a spus Novak la International Economic Forum, organizat la Sankt Petersburg.
„Dar dacă partenerii noștri americani creează acest tip de situație, nu vom avea altă opțiune decât să facem asta treptat”, a adăugat el.
Însă două treimi din contractele de export pentru hidrocarburi ale Rusiei sunt denominate în dolari, potrivit datelor băncii centrale a Rusiei din noiembrie 2021. În perioada 2013–2019, rRusia a încercat să înlocuiască dolarul american în deservirea fluxului de export prin decontări în euro și ruble rusești.
Astfel, deși este încă dominantă, acoperind peste 60% din volumul încasărilor din petrol și gaze, ponderea dolarului american în perioada 2013–2019 a scăzut cu 17,6%, în timp ce ponderea euro a crescut cu 11,5%, iar iar cea a rublei cu 4,8%”, se arată în comunicatul băncii centrale a Rusiei.
”Sancțiunile restricționează accesul Rusiei la dolar, iar unii comercianți au spus că ar putea rezolva asta folosind termeni de plată alternativi sau prin intermediul unei terțe părți, ceea ce ar putea fi relativ ușor”, arăta S&P Platts.
Reacția pieței: rubla s-a întărit
Mișcarea lui Putin este gândită pentru a întări cursul rublei, ceea ce s-a și întîmplat. Anunțul a avut un impact imediat asupra rublei, care s-a apreciat în tranzacțiile derulate în piața din Moscova. Pentru prima dată după 3 martie rubla valora un cent, Cursul de schimb al dolarului la Bursa din Moscova a scăzut sub 100 de ruble. În piețele internaționale valutare, la ora publicării acestui articol, cursul rublei a urcat cu 7%, până la 97,2 ruble pentru un dolar, în creștere față de cotația de 105,25 ruble/un dolar, de la începutul zilei.