Proprietarii de apartamente și case rămân cu banii în buzunar. Ce se întâmplă cu impozitele?

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.08.2024 - 13:46
Proprietarii de apartamente și case rămân cu banii în buzunar. Ce se întâmplă cu impozitele? - Foto: Profimedia Images
Proprietarii de apartamente și case rămân cu banii în buzunar. Ce se întâmplă cu impozitele? - Foto: Profimedia Images

Proprietarii de apartamente și case rămân cu banii în buzunar. Ce se întâmplă cu impozitele? Sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor, pentru apartamente şi case nu va fi finalizat anul acesta.

SHARE

Proprietarii de apartamente și case rămân cu banii în buzunar. Ce se întâmplă cu impozitele? Sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor, pentru apartamente şi case nu va fi finalizat anul acesta, anunță ministrul Finanțelor.

Era vorba despre un mod în care impozitul pe proprietate, plătit anual către primării, să fie stabilit la valoarea reală, nu în funcție de unii indicatori din Codul Fiscal, spune Marcel Boloș.

Proprietarii de apartamente și case rămân cu banii în buzunar. Ce se întâmplă cu impozitele?

Definitivarea sistemului acum permitea aplicarea acestuia chiar de la 1 ianuarie 2025. Aşa însă, această măsură fiscală este amânată.

Interesant de observat că de data aceasta, cumva amânarea este făcută cu respectarea art. 2 din Codul Fiscal, care stipulează că orice schimbare a legii Codului fiscal se face cu cel puţin 6 luni decalaj faţă de momentul când este anunţată.

Majorarea taxelor pe proprietate, prin impozitarea lor la o valore corelată cu cea de piață, este și printre obiectivele stabilite în cadrul PNRR.

Citeşte şi: Românii ar putea plăti taxe şi de cinci ori mai mari. Domeniul esențial în care explodează tarifele

Impozitarea proprietăţii la valoarea de piață ar fi adus majorări semnificative, în cazul localităților unde prețurile sunt mari.

Este vorba despre orașe precum București, Cluj, Constanța. Dar sunt posibile şi scăderi, în localitățile cu dezvoltare economică mai redusă, cerere mică pentru proprietăți imobiliare și, în consecință, prețuri mici.

Parlamentul a stabilit la finalul anului 2022, prin legea care a aprobat Ordonanța 16, din acel an, intrarea în vigoare a prevederilor referitoare la impozitarea proprietății la valoarea de piață, de la 1 ianuarie 2025, conform Profit.ro.

Citeşte şi: RECALCULARE Care pensionari pot fi obligați să plătească taxe uriașe pentru o pensie mare?

Boloş spune că "e-Proprietatea este un subiect extrem de important, pentru ce înseamnă digitalizarea impozitului pe proprietate, de la sistemul de declarații, care încă se mai depun în formă scrisă, până la modalitatea de determinare a acestui impozit, cu ajutorul valorilor de piață.

Ca perspectivă de modernizare și digitalizare, sigur că trebuie intensificate eforturile de operaționalizare a structurilor pentru impozitul pe proprietate, dar și a sistemelor informatice necesare pentru acest tip de impozit.

Perspectiva de a avea o strategie de digitalizare completă o văd cu 1 ianuarie 2026. Respectiv asigurarea sistemului de declarații digitale, determinarea valorii de piață și a impozitului.

Logistică lipsă

În legislația actuală este 1 ianuarie 2025, însă probabil că termenul trebuie amânat, pentru că posibilitatea de a asigura logistica necesară modernizării acestui tip de impozit pe proprietate nu este una care să fie cu perspectivă de operaționalizare până la finalul anului.

Vom putea discuta despre modernizarea sistemului de impozit pe proprietate începând cu 1 ianuarie 2026", transmite acum ministrul Finanțelor. Noul mecanism nu va presupune modificări ca interacțiune cu primăriile pentru proprietarii de imobile care își plătesc impozitul, a mai explicat ministrul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te