Plafonarea RCA. La primele mai mari decât anul trecut, se aplică cel mai mic tarif de pe piaţă

DE Alexandru Pop | Actualizat: 22.03.2023 - 13:07
Plafonarea RCA. La primele mai mari decât anul trecut, se aplică cel mai mic tarif de pe piaţă - Foto:  CUVINTE CHEIE BVB Bursa de Valori Bucuresti Nicu Marcu asf palatul parlamentului DREPTURI DE AUTOR Inquam Photos / George Călin
Plafonarea RCA. La primele mai mari decât anul trecut, se aplică cel mai mic tarif de pe piaţă - Foto: CUVINTE CHEIE BVB Bursa de Valori Bucuresti Nicu Marcu asf palatul parlamentului DREPTURI DE AUTOR Inquam Photos / George Călin

Proiectul ASF, de plafonare a preţurilor la poliţele RCA, a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor. Autorităţile vor astfel să îngheţe temporar, pentru 6 luni, tarifele de primă practicate de asigurători, la poliţele de răspundere civilă auto.

SHARE

Este vorba despre contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a proiectului, la nivelul tarifelor de primă proprii, calculate şi practicate de aceştia la 1 martie 2022.

ASF a publicat proiectul plafonării RCA

În situaţia în care tarifele de primă practicate la 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la 1 martie 2023, asigurătorii care emit poliţe RCA aplică cel mai mic tarif de primă.

Astfel, ar fi "asigurată o dispersie a riscurilor, la nivelul pieţei de asigurări”. Comisionul de distribuţie se va limita la un maximum de 8% din prima brută încasată, conform News.ro

În ultima perioadă, a fost înregistrată o evoluţie ascendentă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA, se arată în document, iar prin această măsură „se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor, inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă, publicat de către ASF, în luna martie 2023”.

Informaţia a fost anterior vehiculată în mediul public, în termeni generici.

Citeşte şi: ASF propune ca tarifele polițelor RCA practicate de asiguratori să rămână cele din martie 2022

Comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată, pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime, de către asigurătorii RCA, stabilite conform prevederilor actului normativ aflat în dezbatere publică, se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Citeşte şi: Plafonarea va duce, în final, la scumpirea puternică a polițelor RCA. Subvenționarea, o soluție

Depăşirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite şi practicarea comisioanelor de distribuţie la un nivel mai mare decât cel prevăzut de către asigurătorii RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 de lei.

Pe lângă sancţiunea contravenţională principală, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul A.S.F. poate aplica şi sancţiunile contravenţionale complementare prevăzute la art. 5 alin. (3) lit. b) şi f), din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări, prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te