Anunțat prioritar în 2013 de cuplul Ponta – Dragnea, Drumul Expres Galați – Brăila nu are finanțare

DE Petre Bădică | Actualizat: 10.06.2020 - 16:55
Inquam Photos

Premierul Victor Ponta și ministrul Dezvoltării Liviu Dragnea promiteau, în 2013, că Drumul Expres Galați de Brăila este prioritar pentru revitalizarea economică și socială a zonei. După șapte ani, proiectul nu are finanțare, constructor și perspectivă.

SHARE

Compania Națională a Infrastructurii Rutiere a anunțat, azi, că „a elaborat și  depus in data de 09.06.2020 Aplicația de Finanțare pentru proiectul "Constructia Drumului expres Braila-Galati" în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020”.

România cere finanțare europeană pentru un proiect pentru care abia s-a lansat licitația de care s-a arătat, în aprilie 2020, interesată cinci companii.

CNAIR nici măcar nu menționează proiectul în „Stadiul proiectelor de infrastructură din România”.

Pe când conduceau cu mână de fier România, șefii PSD Liviu Dragnea și Victor Ponta promiteau că, cel târziu, în 2016, vom merge pe Drumul Expres Brăila - Galați.

Dragnea: O să mă ocup foarte serios de investiție

În iunie 2013, Liviu Dragnea era ministrul Dezvoltării. Într-un interviu pentru viata-libera.ro, el promite că proiectul se va face urgent.

„Dacă Brăila şi Galaţiul încep să funcţioneze ca o conurbaţie, ca două comunităţi care se asociază în vedere dezvoltării reciproce, au şanse foarte mari şi în lumina regionalizării, şi în ceea ce priveşte dezvoltarea. 

Dacă vorbim de drumul expres, acela depăşeşte Brăila-Galaţi, el trebuie să lege Vrancea, Brăila, Galaţi, Tulcea până la Constanţa, aceea este o investiţie foarte mare, foarte importantă şi foarte utilă, care depăşeşte cadrul asocierii între Brăila şi Galaţi pentru că discutăm de un drum expres care să lege nordul Moldovei de Constanţa. Eu spun că sunt şanse foarte mari şi o să mă ocup foarte serios de această investiţie, care se poate realiza şi cred că se va realiza din fonduri europene.”

Citește și: Ponta vrea să ducă un Drum expres la Kiev

Ponta voia ca oamenii din Galați să ajungă la Kiev

Pe când era premier, Ponta a scris în Programul de Guvernare 2013 – 2016 că Drumul Expres Brăila – Galați ar trebui să ajungă la Kiev și gterminat în mandatul lui.  

„Drum expres care sa lege judetul Tulcea de Coridorul IX de transport care leaga orasele Bucuresti de Kiev si Moscova prin Orasul Focsani - Galati -Braila - Tulcea - Constanta de autostrada A2 si conexiunea cu accesul si tranzitul rutier de marfuri si persone catre sudul şi nordul Europei”, potrivit documentului.

Cifrele Drumului Expres Galați - Brăila

Este vorba de 11.088 km de drum nou, 3 poduri, 1 pasaj si 2 viaducte. Se dorește reducerea timpului de călătorie pe rețeaua rutiera TEN-T cu mimim 4%, în primul an de operare (2025).

Valoarea totală a proiectului este de 837.052.691 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională – 305.949.940 lei, 15% contribuția proprie. Durata proiectului: 45 luni. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te