Prima companie românească listată la cea mai puternică bursă din lume

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 21.04.2021 - 22:24
UiPath, prima companie românească listată la cea mai puternică bursă din lume

Compania românească de IT UiPath, evaluată la 30 de miliarde de dolari, s-a listat miercuri pe cea mai puternică bursă din lume, cea din New York. Listarea este o premieră pentru România, UiPath fiind prima firmă pornită din țară care a ajuns pe lista new-yorkeză.

SHARE

Daniel Dines, cofondator şi CEO al UiPath, a bătut congul care reprezintă la Bursa din New York semnalul debutului zilei de tranzacţionare şi a intrării companiei sale la cota bursei.

 

Compania a strâns de la investitori peste 1,3 mld. de dolari în pregătirea listării de miercuri, în condițiile în care UiPath este evaluată la aproape 30 mld. de dolari.

UiPath, numită unicorn în lumeea IT, a pornit de la zero, în 2005, în România şi a devenit o companie globală. 

UiPath a vândut marți acțiuni la prețul de 56 de dolari, peste ținta de 52-54 de dolari propusă pentru oferta publică inițială (IPO), notează Financial Times. 

Compania a vândut 23,89 milioane de acţiuni.

La preţul de listare de 56 de dolari valoarea pachetului de acţiuni deţinut de Daniel Dines este de 6,1 mld. dolari, potrivit Ziarul Financiar, ceea ce îl face pe acesta cel mai bogat român. De asemenea, păstrează 88% din puterea de vot în UiPath

UiPath, care numără printre investitori Accel, Dragoneer şi Coatue Management, foloseşte inteligenţa artificială şi instrumente digitale pentru a ajuta corporaţiile mari şi agenţiile guvernamentale să automatizeze sarcinile de rutină în domenii precum contabilitatea şi resursele umane.

Printre clienții UiPath se numără: Adobe, Applied Materials, Chevron, CrowdStrike, CVS Health, Deutsche Post DHL, EY, Generali, Takeda Pharmaceuticals, Uber Technologies.

În 31 ianuarie 2021 a raportat venituri de 607 milioane de dolari pe anul fiscal încheiat, în creștere mare față de anul anterior, când avusese 336 de milioane de dolari, venituri.

Pierderile pe ultimul an au fost de 92 de milioane de dolari, în scădere mare față de anul anterior, când UiPath avusese pierderi de aproape 520 milioane dolari, conform Financial Times.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.