Preţul petrolului a scăzut cu 4%. Este prima dată după izbucnirea conflictului Israel - Hamas

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.11.2023 - 09:36
Preţul petrolului a scăzut cu 4% - Foto: Profimedia Images

Prețul petrolului a scăzut cu peste 4%, până la cel mai redus nivel, de la sfârșitul lunii iulie. Datele economice mixte ale Chinei și creșterea exporturilor OPEC au atenuat temerile legate de piețele strâmtorate, pe măsură ce dolarul s-a întărit.

SHARE

Contractele futures pe țițeiul Brent s-au închis sub 84 de dolari pe baril pentru prima dată de la atacul din 7 octombrie al islamiștilor Hamas asupra Israelului.

Indicele de referință global sa stabilit la 81,61 dolari pe baril, în scădere cu 3,57 dolari sau cu 4,2%, în timp ce futures pe țițeiul american West Texas Intermediate s-au stabilit la 77,37 dolari pe baril, în scădere cu 3,45 dolari sau cu 4,3%.

Preţul petrolului a scăzut cu 4%

„Comercianții vor rămâne în alertă maximă pentru semnele de apariție a unui conflict mai larg în regiune, care ar putea perturba aprovizionarea, dar se pare că aceste temeri se diminuează”, a spus analistul OANDA, Craig Erlam.

O redresare a exporturilor de petrol de la Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a adăugat de asemenea presiune asupra prețurilor petrolului, a spus analistul UBS, Giovanni Staunovo.

„Exporturile de țiței OPEC au crescut cu aproximativ 1 milion de barili pe zi (bpd), de la nivelul minim din august, ca urmare a cererii interne mai scăzute sezonier, din Orientul Mijlociu. Se pare că este o ofertă prea mare pentru a fi absorbită de națiunile consumatoare de petrol”, spuse Staunovo.

Citeşte şi: 157 $/barilul ar putea ajunge preţul petrolului. În ce condiții s-ar putea ajunge la acest scenariu

Cu alte cuvinte, se formează stocuri de petrol, pentru că încetinirea activităţii economice, generată de diferiţi factori, face marii producători să plimbe petroliere pline, pe mările şi oceanele lumii.

Prima pentru contractele Brent de încărcare în prima lună, față de cele încărcate în șase luni, a fost la un minim de 2-1/2 luni, indicând mai puțină îngrijorare, cu privire la deficitele de aprovizionare, conform Reuters.

Pe partea de cerere, importurile de țiței ale Chinei, în octombrie, au înregistrat o creștere robustă, dar exporturile totale de bunuri și servicii s-au contractat într-un ritm mai rapid decât se aștepta.

Citeşte şi: Se scumpește combustibilul? Preţurile petrolului au crescut cu mai mult de 4%

„Datele semnalează declinul continuu al perspectivelor economice chineze, determinat de deteriorarea cererii în cea mai mare destinație de export a țării: Occidentul”, a declarat analistul City Index Fiona Cincotta.

Stocurile de țiței din SUA au crescut cu aproape 12 milioane de barili, săptămâna trecută, au declarat surse din piață, citând cifrele Institutului American de Petrol. Prețurile petrolului au extins ușor pierderile în tranzacțiile post-decontare, contractele futures Brent, scăzând de la 81,51 USD, până la 17:02 ET. [API/S]

Administrația SUA pentru Informații Energetice se așteaptă acum ca consumul total de petrol din țară să scadă cu 300.000 bpd, în acest an, inversând prognoza anterioară de creștere, de 100.000 bpd.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te