Presa maghiară spune că România merge într-o direcție greșită. Afacerile din Covasna falimentează

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.09.2023 - 17:52
Marcel Ciolacu - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Presa de la Budapesta spune că lucrurile în România merg într-o direcție greșită citând un sondaj de opinie. Analiștii spun că afacerile din Covasna au de suferit după măsurile guvernului.

SHARE

Marea majoritate a românilor, aproape șaptezeci la sută, cred că lucrurile merg într-o direcție greșită în țară. Potrivit datelor sondajului publicat astăzi, respondenții nu sunt optimiști nici cu privire la viitorul apropiat: 41% se așteaptă la și mai rău în 2024, iar 38% presupun că situația rămâne neschimbată, scrie publicația maghiară magyarnemzet.hu

Sondajul a arătat, de asemenea, că românii sunt cei mai îngrijorați de inflație, venituri mici și corupție. 

Presa maghiară spune că România merge într-o direcție greșită. Afacerile din Covasna falimentează

Este puțin probabil ca starea de spirit proastă să fie îmbunătățită prin pachetul de austeritate de reducere a deficitului pe care guvernul condus de Marcel Ciolacu l-a adoptat marți seară. Intrarea în vigoare a legislației introduse în acest mod poate fi prevenită doar prin răsturnarea guvernului, dar opoziția nu are nicio șansă să facă acest lucru.

Citește și: Milioane de români vizați. Care sunt măsurile de austeritate anunțate de ministrul Finanțelor

Printre altele, guvernul român a impus taxe speciale marilor corporații și bănci, proprietăți imobiliare în valoare de peste jumătate de milion de euro, mașini de lux, dar crește povara fiscală asupra micilor întreprinzători, reduce anumite facilități fiscale sectoriale și restrânge cercul celor eligibili pentru tichete de masă și de vacanță. 

Potrivit cabinetului, fără această mișcare, deficitul bugetar ar putea depăși șase la sută din PIB în loc de 4,4 la sută planificat.

Citește și: Măsurile de austeritate se vor simți de la 1 octombrie în buzunarele românilor. Despre ce este vorba

Potrivit lui András Édler, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Județului Covasna din Ținutul Secuiesc, modificarea fiscală propusă de guvernul român afectează drastic întreprinderile din Harghita și Covasna o treime dintre acestea urmând să plătească de trei ori impozitul anterior în vistieria statului. 

Regresul economiei?

Potrivit economistului care a vorbit cu portalul transilvănean Maszol, acest lucru ar putea duce la regresul economiei din regiune. După cum a spus el, nu merită să faci afaceri încet.

Austeritatea poate avea, de asemenea, consecințe politice. Analistul politic Bogdan Duca a declarat că măsurile adoptate marți de Guvern ar putea duce la întărirea partidelor de opoziție. Potrivit expertului, însă, negocierile privind deficitul bugetar de la Bruxelles ar putea evolua pozitiv după pachetul de măsuri adoptat.

Nu este în interesul Comisiei Europene să sporească instabilitatea politică din România. Prin urmare, în opinia sa, Bruxelles-ul va găsi soluții politice și economice care să se potrivească și actualei puteri de la București, păstrând astfel stabilitatea

– i-a spus analistul lui Maszol. În forma actuală, Comisia Europeană poate suspenda plățile solicitate de România atât din fondurile de coeziune, cât și din planul de redresare din cauza unui deficit mult mai mare decât cel estimat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te