Popescu: „Grantul de aproximativ 38 milioane € pentru modernizarea Depozitului Bilciurești, aprobat”

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.05.2023 - 18:31
Virgil Popescu - Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, a anunțat că a fost aprobat grantul de aproximativ 38 milioane de euro pentru modernizarea Depozitului de la Bilciureşti.

SHARE

Depogaz Ploieşti a semnat miercuri cu Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA) acordul pentru un grant de aproape 38 milioane euro destinat modernizării infrastructurii sistemului de înmagazinare şi extracţie a gazelor naturale din Depozitul de la Bilciureşti, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Popescu: „Grantul de aproximativ 38 milioane € pentru modernizarea Depozitului Bilciurești, aprobat”

"Marcăm astăzi o nouă etapă din proiectul mare de modernizare a sectorului energetic din ţara noastră: A fost aprobat grantul de aproximativ 38 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii sistemului de înmagazinare şi extracţie a gazelor naturale din Depozitul de la Bilciureşti.

În calitate de beneficiar, Depogaz Ploieşti a semnat astăzi, 17 mai 2023, Acordul de Grant - Proiect 101103289 - 6.20.7-RO-W-M-22-Bilciuresti UGS cu Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA), pentru implementarea proiectului PIC 6.20.7 - "Creşterea capacităţii de extracţie zilnică în cadrul Depozitului Bilciureşti"", scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că proiectul "Creşterea capacităţii de extracţie zilnică în cadrul Depozitului Bilciureşti - Modernizarea infrastructurii sistemului de înmagazinare gaze naturale" are ca scop creşterea capacităţii de livrare zilnică a gazelor din depozitul Bilciureşti de la 14 milioane Smc/zi la 20 milioane Smc/zi, corelată şi cu o majorare a capacităţii de înmagazinare de 108 milioane Smc/ciclu.

"Este esenţial să creştem capacitatea de înmagazinare şi extracţie pentru a reuşi să ne îndeplinim obiectivul de independenţă şi securitate energetică. Totodată, ne pregătim pentru momentul când vom extrage gazele din Marea Neagră. Vreau să felicit echipa de la Depogaz pentru că au reuşit să obţină acest grant şi le doresc mult succes în finalizarea acestui proiect important şi vital. Da, se poate şi aşa cum am spus există fonduri suficiente pentru a duce la final toate proiectele prin care modernizăm energia din ţara noastră", a punctat ministrul.

Conform unui comunicat al Depogaz, proiectul constă în dezvoltarea de noi instalaţii de suprafaţă, care vor prelua fluxul suplimentar. Totodată, vor fi modernizate şi finalizate restul instalaţilor existente, prin proiectarea, executarea şi punerea în funcţiune a următoarelor operaţiuni: Colector Butimanu - Bilciureşti cu diametrul de 24" (DN 600 PN 150); Modernizări în cadrul grupurilor de înmagazinare; Modernizarea sondelor vechi; Baterii separatoare gaze injecţie/extracţie; Modernizare sistem răcire modul M3 Butimanu; Digitalizarea procesului de înmagazinare subterană a gazelor

Valoarea totală a investiţiei este de peste 110,466 milioane euro.

"Implementarea proiectului de la Bilciureşti va contribui la creşterea securităţii aprovizionării şi integrării pieţei, prin creşterea fluxurilor de transport şi diversificarea resurselor de gaze naturale, atât în România, cât şi la nivelul Europei de Sud-Est, precum şi prin asigurarea flexibilităţii în operaţiuni şi servicii de echilibrare a reţelei de gaze naturale", se menţionează în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te