Plafonarea veniturilor excepţionale ale producătorilor de electricitate, respinsă de PE

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 19.07.2023 - 16:11
Plafonarea veniturilor excepţionale ale producătorilor de electricitate, respinsă de PE - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Comisia pentru energie din Parlamentul European a respins propunerea care viza plafonarea veniturilor excepţionale generate de producătorii de electricitate, în situaţia în care Europa se va confrunta cu o nouă criză energetică.

SHARE

Uniunea Europeană negociază în prezent o reformă a pieţei sale de electricitate, în ideea de a extinde energiile regenerabile şi a-i proteja pe consumatori de creşteri bruşte de preţuri, cum au fost cele înregistrate anul trecut după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Comisa pentru energie din Parlamentul European a ajuns miercuri la o poziţie comună care nu include o plafonare a veniturilor.

Nicolas Gonzalez Casares, principalul negociator al Parlamentului European cu privire la reforma pieţei de electricitate, a propus anterior plafonarea veniturilor, în ideea de a strânge bani pe care ţările membre ar fi putut să îi folosească pentru a-i proteja pe cetăţeni de facturile ridicate.

Însă, în cele din urmă, propunerea nu a strâns suficient sprijin, chiar dacă a fost susţinută de o serie de grupuri parlamentare, inclusiv de Verzi.

Citește și: Panourile solare au produs mai multă energie decât cărbunele, în Europa. Operatorii acuză probleme

Plafonarea veniturilor excepţionale ale producătorilor de electricitate, respinsă de PE

Industria energetică s-a opus ideii plafonării veniturilor excepţionale ale centralelor electrice, susţinând că aceasta i-ar descuraja pe investitori într-o perioadă în care este nevoie de investiţii mari în capacităţi de producţie a energiei cu emisii reduse de carbon.

Începând din luna decembrie 2022 şi până în luna iunie 2023, plafonul temporar impus de UE a permis colectarea veniturilor mai mari de 180 de euro/Megawatt oră pe care producătorii le generau de pe urma vânzării de electricitate pe piaţă.

Naomi Chevillard, responsabil de reglementare la asociaţia reprezentativă SolarPower Europe, a dat vina pe această măsură pentru încetinirea pieţei europene a contractelor bilaterale directe (PPA) în 2022.

Citește și: Fechet: „România are o capacitate mare de a produce energie din surse regenerabile”

"A rezultat o contracţie de 21% a pieţei PPA în 2022 din cauza incertitudinilor de reglementare", a spus Naomi Chevillard.

Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei, preţurile angro la electricitate au scăzut semnificativ de la valorile record de peste 700 de euro pentru un Megawatt oră înregistrate în luna august a anului trecut, dar cu toate acestea preţul mediu în Europa este în continuare mai mult decât dublu faţă de cel din 2019.

Parlamentul European şi statele membre UE trebuie să negocieze forma finală a reformei pieţei de electricitate şi intenţionează să ajungă la un acord înainte de alegerile europarlamentare de anul viitor. 

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te