luni 22 decembrie
EUR 5.0881 USD 4.3364
Abonează-te
Newsweek România

Piața cărnii de porc, analizată de Consiliul Concurenței. Accesul fermierilor români pe piață e limitat

Data publicării: 22.12.2025 • 14:20
Piața cărnii de porc, analizată de Consiliul Concurenței. Accesul fermierilor români pe piață e limitat - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Piața cărnii de porc, analizată de Consiliul Concurenței. Accesul fermierilor români pe piață e limitat - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Consiliul Concurenței a declanșat un studiu pentru a identifica barierele care limitează accesul fermierilor români pe piața procesării și comercializării cărnii de porc.

Consiliul Concurenței anunță că vizează identificarea eventualelor disfuncționalități ale sectorului care ar putea afecta concurența și implicit consumatorii. Astfel, studiul urmărește stabilirea limitărilor administrative, de reglementare și de acces la finanțare, care frânează dezvoltarea fermelor mici și foarte mici și îngreunează intrarea fermierilor sau procesatorilor pe piața cărnii de porc.

Citește și: Cum să pui jumările în borcane după ce ai tăiat porcul. Se păstrează la rece și se scurge untura în exces

Piața cărnii de porc, analizată de Consiliul Concurenței. Accesul fermierilor români pe piață e limitat

De asemenea, în cadrul studiului se analizează și modul în care funcționează industria, în principal caracteristicile acesteia, procesele și criteriile privind certificarea cărnii de porc în scopul comercializării, precum și gradul de integrare al companiilor implicate pe flux.

„Pe fondul creșterii importurilor de carne de porc și al reducerii exporturilor, ne-am propus să identificăm cauzele acestui deficit și obstacolele care limitează accesul fermierilor români la marile lanțuri comerciale. Analizăm întregul lanț – de la fermă, la abator, procesare și până la retail – pentru a stabili ce măsuri pot stimula diversitatea produselor la raft și, implicit, prețuri mai accesibile pentru consumatori”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele autorității de concurență.

Citește și: Spania anunţă primele cazuri de pestă porcină africană de după 1994

Astfel, Consiliul Concurenței va solicita informații de la companii din domeniu și de la instituții publice implicate. De asemenea, autoritatea invită producătorii de carne de porc și produse din carne de porc (în special mici producători/fermieri) și procesatorii, precum și orice altă parte interesată să transmită date, informații și/sau documente, pe care le consideră relevante pentru studiu, la adresa [email protected].

La finalul analizei, Consiliul Concureței avertizează că va emite recomandări pentru eliminarea problemelor identificate, iar în situația în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa.

Mai multe articole din secțiunea Economie
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră