Pensiile speciale și cele militare blochează 1 miliard de euro în conturile României. UE amenință

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 20.01.2025 - 16:03
Pensie speciale și cele militare blochează 1 miliard de euro în conturile României. UE amenință Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensie speciale și cele militare blochează 1 miliard de euro în conturile României. UE amenință Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

În plin colaps financiar, România pierde 1 miliard de euro de la Comisia Europeană. Greșeala costă statul român foarte scump.

SHARE

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, fost ministru al Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat luni, la Antena 3 CNN, de ce s-a blocat cererea de plată numărul 3 din cadrul PNRR, către Comisia Europeană.

Au fost primele sale declarații de după constituirea noului Guvern al României, care a avut loc în luna decembrie.

Tranșa numărul trei din PNRR este blocată. Din 2,7 miliarde de euro, cât ar trebui să luăm, peste 1 miliard de euro nu îi primim pentru că nu ne-am îndeplinit anumite jaloane legate de numirile din companiile de stat, dar și de pensiile speciale. Marcel Boloș a precizat ce face ministerul de resort în acest sens.

Pensiile speciale și cele militare blochează 1 miliard de euro în conturile României. UE amenință

„Într-adevăr, avem pentru cererea de plată numărul trei o serie de jaloane față de care Comisia nu a validat încă faptul că au fost îndeplinite.

Unul dintre cele mai importante jaloane este cel legat de pensiile speciale, pentru că pe de o parte, așteptăm decizia Curții Constituționale, pe data de 4 februarie, în ceea ce privește pensiile militarilor și pe de altă parte, avem pronunțarea pe care deja Curtea Constituțională a avut-o pentru ceea ce înseamnă impozitarea cu 20% a pensiilor speciale și, desigur, de aici neconstituționalitatea acestei decizii. 

Citește și Avertisment de la BNR despre pensii și rate la bancă dacă Georgescu iese președinte. NU vor fi bani

Citește și: Sprijin la pensie. Cum obțin pensionarii o reducere de 50% la biletul de tratament? Unde pot merge?

Așteptăm aceste decizii să fie publicate în Monitorul Oficial și așteptăm și vizita Comisiei Europene anunțată pentru perioada 10-14 februarie.

Dar acest jalon este unul dintre cele mai importante pe care le avem pentru cererea de plată numărul trei, alături de ceea ce spuneați și dumneavoastră în ceea ce privește numirea în consiliile de administrație, mai ales jaloanele care privesc numirile la Ministerul Energiei, pentru că acolo, din ce avem ca și numiri în consiliile de administrație pentru trei companii, astăzi Comisia Europeană a reținut și a suspendat 400 de milioane de euro pentru neîndeplinirea acestui jalon.

România nu a îndeplinit un jalon

Și de aceea, în această perioadă discutăm inclusiv la nivel de Guvern, pentru a găsi o soluție încât aceste numiri să fie deblocate și cumva să reușim să facem dovada că aceste jaloane sunt îndeplinite.

Termenul de șase luni de la momentul la care se comunică scrisoarea oficială a Comisiei încă nu a început să curgă. Noi așteptăm scrisoarea oficială a Comisiei.

Probabil că aceasta se va întâmpla după ce CCR se va pronunța, pe data de 4 februarie, asupra pensiilor militarilor și, apoi, în cele șase luni care curg oficial, să reușim măsuri, inclusiv cu AMEPIP-ul, să nu uităm că și acolo avem procedura pentru numirea președinților și vicepreședinților, care de asemenea costă România alte 400 de milioane de euro.

Și ar fi păcat ca aceste costuri enorme pe care le avem, cu neducerea la bun sfârșit a acestor jaloane, să se transforme până la urmă în pierderi de bani pentru țara noastră.

Citește și: Sprijin la pensie. Cum obțin pensionarii o reducere de 50% la biletul de tratament? Unde pot merge?

Este anul în care așteptăm ca banii din PNRR să intre în visteria României, ținând cont că mai avem 20 de miliarde de euro de încasat de la Comisia Europeană, din cele 29 de miliarde care ne-au fost alocate.

Deci 20 de miliarde până pe data de 31 august 2026 e un timp extrem de scurt și o valoare enormă pentru România și pentru investițiile asumate în cadrul PNRR.

Noi avem, cum spuneam, vizita Comisiei Europene, care va fi definitorie pentru ceea ce înseamnă clarificările în privința cererii de plată numărul trei, în perioada 10-14 februarie și de asemenea mai avem definitorie, pentru implementarea PNRR, modificările și renegocierea PNRR-ului, pentru care ne-am fixat ca termen de depunere oficială data de 31 martie 2025.

Deci, în acest context al clarificării aspectelor ce țin de cererea de plată numărul trei, vom vedea care va fi suma care oricum va intra în proces de suspendare, pentru că, așa cum am precizat, termenul de șase luni va curge de la momentul la care Comisia Europeană va prezenta scrisoarea oficială cu jaloanele acestea pe care le-am menționat, neîndeplinite.”, a precizat Marcel Boloș, la Antena 3 CNN.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te