Pensiile și salariile bugetarilor par să fi crescut mai mult decât își peirmte statul român. Pensiile contributive au crescut, anul trecut, în medie cu 520 de lei, ajungând la o pensie medie de 2.720 de lei.
Citește și: Cum recupezi banii la pensie dacă ai pierdut adeverințele de venit? „Primesc cu 500 lei mai puțin”
Pensiile și salariile vor scădea cu 35%. Fost premier al României anunță dezastrul. Care e motivul?
Pensiile sunt departe de nevoile vârstnicilor. Pentru un trai decent e nevoie de 3.800 de lei pe lună. În România, sunt 1.000.000 de pensionari care iau pensia minimă sau venitul minim garantat de 1.281 de lei pe lună.
Newsweek a scris că, ieri, a venit o lovitură de măciucă din partea Comisiei Europene care a anunțat că România este campionaă la deficit.
Citește și: Cum recupezi banii la pensie dacă ai pierdut adeverințele de venit? „Primesc cu 500 lei mai puțin”
Comisia a anunțat pentru România un deficit bugetar în termeni ESA, standardul în cadrul UE, de 9%, cel mai mare din UE.
Cele mai mari deficite bugetare au fost înregistrate în România (-9,3%), Polonia (-6,6%), Franța (-5,8%) și Slovacia (-5,3%).
Detalii mai jos:
Citește și: Creșterea pensiilor la Mica Recalculare, misiune imposibilă. UE anunță deficit record pentru România
Ex-premierul Cîțu, anunț grav despre pensii și salariile bugetarilor
În acest context, fostul premier Florin Cîțu spune că BNR va deprecia leu cu nu mai puțin de 35%.
”BNR o să permită în perioada următoare deprecierea cu 35% a leului (în două etape de depreciere) urmată de creșterea dobânzii de politică monetară la 10%.(BNR nu o să aibă altă variantă. Și nu este neapărat doar vina BNR că se ajunge acolo)”, a spus Cîțu.
Citește și: Salariile şi pensiile sunt plătite pe datorie. Când ar putea fi înghețate? Avem deficit record
Fostul premieur a îndulcit tonul apocaliptic, dar spune că mergem spre recesiune.
„Evident că există și scenariul unei corecții a dezechilibrelor prin reformele făcute de guvern. Dar tot de corecție/recesiune vorbim . Cine pune bani pe acest scenariu? Mai simplu. Ce politician dintre cei care ne conduc, sau vor să ne conducă, își asumă un cost politic când știe că oricum face piața corecția?”, arată Florin Cîțu.