Pensie mai mică cu 200 de lei pentru o categorie de pensionari. Decizia, luată luna aceasta. Declaraţiile controversate ale lui Georgescu pe economie rezultă Bursa pierde capitalizare. Ca şi firmele.
Citește și: Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Fondurile private de pensii pierd la capitalizarea pensiilor private, pentru că nu mai investesc în obligaţiuni. BNR a băgat bani, ca să ţină cursul la 5 lei.
Citește și: Vestea așteptată de toți pensionarii: pensiile intră în flux normal. Când se dau deciziile și banii?
200 de lei din pensie au pierdut viitori pensionari, în ultima lună, pentru că fondurile de pensii private de pe Pilonul II au pierdurt bani.
Citește și: Vestea așteptată de toți pensionarii: pensiile intră în flux normal. Când se dau deciziile și banii?
Pensie mai mică cu 200 de lei pentru o categorie de pensionari. Decizia, luată luna aceasta
În România, sunt 7,2 milioane de de angajaţi la privat, dintre care o treime muncesc la multinaţionalele pe care vrea să le naţionalizeze Călin Georgescu. Dacă nu am fi avut multinaţionalele, salariile ar fi fost cu 60% mai mici. Declaratii controversate ale lui Georgescu afectează economia românească.
Astfel, firmele româneşti şi bursa pierd capitalizare. Implict, pierd fondurile private de pensii, pentru că nu mai au încredere să investească în obligaţiunile emise de statul român.
Astfel, Ministerul de Finanţe nu reuşeşte să se împrumute, pentru a putea plăti pensiile, salariile bugetare etc.. Mecanismul este următorul: statul român emite obligaţiuni (de plată), care sunt hârtii de valoare.
Citeşte şi: Legea pensiilor: se acordă a 13-a pensie? Ce beneficii primesc pensionarii în decembrie?
Persoanele juridice şi/sau cele fizice la pot cumpăra, iar la maturitate primesc banii înapoi, plus o dobândă. Pe scurt, dacă un Georgescu spune enormităţi, valoarea acestor obligaţiuni scade şi statul român îşi pierde credibilitatea, aşa că volumul de obligaţiuni vândute scade.
Statul român nu mai are suficienţi bani. În mod normal, statul român ar trebui să folosească aceşti bani pentru investiţii, care să aducă profit, adică bani mai mulţi la buget şi dezvoltarea mediului de afaceri.
Pensie spulberată de Călin Georgescu
În ultimii opt ani, guvernele de după Cabinetul Cioloş s-au împrumutat pentru a mări nesustenabil pensiile şi salariile bugetare şi pentru a rostogoli datoria externă şi/sau internă. Dacă statul român intră în criză de împrumuturi, nu îşi mai poate plăti aceste datorii şi intră în faliment.
Citeşte şi: Acești pensionari iau 900 lei în plus la pensie la indexare. Câți ani muncit? În ce domeniu?
Cursul valutar, pe de altă parte, riscă să sară de pragul psihologic de 5 lei. BNR a umblat la rezerva valutară, cheltuind aproape 1 miliard de euro, afirmă surse din piaţă.
Motivul pentru care Banca Centrală a procedat astfel: ca să ieftinească moneda europeană, pentru a ţine cursul la puţin sub 5 lei un euro.
În România, dacă nu am fi avut multinaţionalele, salariile ar fi fost cu 60% mai mici. De asemenea, Confederaţia Concordia spune că PIB-ul României ar fi fost cu 60% mai mic, dacă România nu ar fi intrat în UE.