În legătură cu această bancă, un grup de senatori americani i-au scris preşedintelui Donald Trump, în mai, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu riscurile de securitate pe care le-ar pune.
Iar joi a apărut un interviu cu ambasadorul SUA la Budapesta, în care acesta numeşte instituţia „FAKE-BANK”.
Banca a emis la sfârșitul lunii octombrie obligațiuni în valoare de 500 de milioane de lei pe piața românească, cea mai mare astfel de operațiune în România, după cum precizează un comunicat al băncii.
Este vorba despre Banca Internațională de Investiții, în care există un român în Consiliul director, în timp ce fostul şef al Trezoreriei statului din cadrul Ministerului Finanţelor, Ştefan Nanu, s-a angajat în martie 2018 la această bancă, cu sediul la Moscova. A obţinut prin concurs postul de director al Departamentului de Finanţare Structurată şi Datoriei.
Banca Internațională de Investiții a Rusiei a primit de la guvernul ungar privilegii și facilități deosebite, fără precedent. Potrivit unui portal de ştiri de la Budapesta, angajaţii, clienții și colaboratorii băncii au primit avantaje extraordinare, între care imunitate diplomatică, chiar dacă nu sunt diplomaţi. Asta înseamnă că niciun fel de autoritate nu are dreptul să controleze sau să verifice ce fac acești angajați în Ungaria.
Acțiunile băncii rusești sunt deținute de Rusia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, România, Ungaria, Cuba, Mongolia și Vietnam.