O firmă românească globală iese de pe piaţa de capital, pe termen nelimitat. E semnal prost pe Bursă. Firma produce un antivirus care, în felul său, este lider global, pe o piaţă foarte specială.
Atât de specială, încât nici CIA, care face mereu astfel de teste de rezilienţă, nu a reuşit să spargă antivirusul românesc.
O firmă românească globală iese de pe piaţa de capital, pe termen nelimitat. E semnal prost pe Bursă
Furnizorul de soluții de securitate IT Bitdefender, cel mai mare producător local de software, controlat de familia de antreprenori Florin și Măriuca Talpeș, a consemnat în anul 2023 venituri mari.
Este vorba despre 391,9 milioane de dolari, cu 16% mai mult față de anul 2022. "Cifra este la nivel de grup, înregistrată pe firma din Olanda", a declarat Florin Talpeș.
Pentru societatea înregistrată în România însă, Bitdefender SRL București, ca urmare a trecerii la un nou standard de contabilitate, datele financiare arată o scădere a nivelului cifrei de afaceri și intrarea pe minus a business-ului.
Citeşte şi: Atenție! Chatbotul AI ChatGPT, „clonat” în cadrul unei campanii de phishing. Pe cine vizează
"Noul standard de contabilitate modifică modul de înregistrare a facturilor emise pe o perioadă mai mare de 12 luni. Lucrurile se vor regla în următorii trei ani, primul an, adică 2023, fiind cel cu modificările cele mai semnificative", a explicat Talpeș, conform Profit.ro.
În 2022, afacerile Bitdefender SRL au atins 1,458 miliarde de lei, de la 1,084 miliarde de lei, în urmă cu un an. Profitul net a urcat la 292,313 milioane de lei, de la 217,209 milioane de lei, în anul 2021. În privința listării, Talpeș a spus că procesul nu a avut loc pentru că "mediul nu a fost favorabil".
Un astfel de lucru afirmat de un afacerist de top ca Talpeş, într-un domeniul foarte sensibil, cu nuanţe securitare, este extrem de negativ pentru piaţa de capital. Piaţa de capital este de regulă folosită de astfel de companii pentru a-şi finanţa dezvoltare.
Citeşte şi: Românii de la Bitdefender iau locul rușilor de la Kaspersky la Ferrari. Parteneriat în Formula 1
De exemplu, Banca Transilvania, dintr-o mică instituţie bancară românească, a reuşit să devină în timp cea mai puternică bancă sistemică din ţară. "Bursele internaționale au fost OK, dar investitorii au fost reticenți în a investi în companii tech. În ultimii 3 ani, am văzut valuri de pesimism și optimism în rândul consultanților noștri.
Noi mergem mai departe în procesul de dezvoltare a companiei și așteptăm să se întrunească condițiile listării", a afirmat Talpeș. El a adăugat că Bitdefender are peste 2.000 de angajați, la nivel internațional, dintre care mai mult de 10% în Statele Unite ale Americii.
Surse experte din lumea pieţei de capital au declarat Newsweek că Bitdefender (firma din România) nu a fost niciodată listată la Bursă, în România. "Posibil ca Talpeş să fi avut alte vehicule investiţionale pe care le folosea", au explicat sursele citate.