Politicienii din Austria, unanimi să țină România afară din Schengen. Dar nu renunță la gazul rusesc

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.02.2024 - 19:25
„Nu avem nevoie de gaz rusesc!”: Va renunța Austria, în sfârșit, la Gazprom? - Foto: Profimedia Images
„Nu avem nevoie de gaz rusesc!”: Va renunța Austria, în sfârșit, la Gazprom? - Foto: Profimedia Images

Politicienii din Austria, unanimi să țină România afară din Schengen, nu renunță la gazul rusesc Când Austria a fost forțată să admită, la mijlocul lunii februarie, că gazul rusesc reprezenta 98% din aprovizionarea sa cu gaze, a declanșat o grămadă de reacţii.

SHARE

„Când Austria a fost forțată să admită, la mijlocul lunii februarie, că gazul rusesc reprezenta 98% din aprovizionarea sa cu gaze, a declanșat o grămadă de reacţii. politice. Totuşi, va reuși Austria să scape de dependența aceasta?

În vreme ce alegerile parlamentare din septembrie se apropie, miniștrii și partidele de opoziție sunt disperați să anuleze contractele secrete de furnizare de gaze ale țării, cu Gazprom, care obligă Austria să importe gaze până în anul 2040.

„Nu avem nevoie de gaz rusesc!”: Va renunța Austria, în sfârșit, la Gazprom?

Guvernul austriac (ÖVP, de centru-dreapta, și Verzii) este de acord cu necesitatea reducerii dependenței de Rusia. Dar ministrul Energiei, de la Verzi, Leonore Gewessler, este vârful de lance.

Duminică, ea a spus la postul public ORF: „Trebuie să scăpăm de aprovizionarea cu gaze rusești, trebuie să scăpăm din această susceptibilitate la șantaj”.

Gewessler a subliniat în mod repetat că importurile continue de gaze ale Austriei ajută Kremlinul să plătească pentru războiul său împotriva Ucrainei, adăugând o obligație morală, dincolo de motivele de securitate economică stabilite, de a întrerupe legăturile de gaze cu Rusia, conform Euractiv.

Citeşte şi: Șefa Comisiei Europene dă asigurări României și Bulgariei: Vom convinge Austria în problema Schengen

Sprijinul vine de la partidul liberal de opoziție, NEOS, de la Bruxelles și de la autoritatea de reglementare austriacă. O ieșire din contractul pentru gazul rusesc ar fi posibilă imediat, a spus Alfons Haber, care conduce regulatorul E-Control.

Aceasta „pentru că avem niveluri ridicate de stocare și piața [europeană] este lichidă”, a declarat el, la postul de radio Ö1. Sunt disponibile provizii alternative, a adăugat el.

În plus, nivelurile de stocare a gazelor se situează chiar sub 80%, suficient pentru a securiza țara pentru un an întreg, chiar și fără importuri suplimentare de gaze. Othmar Karas, vicepreședintele Parlamentului European, din partea PPE, de centru-dreapta, a dat un impuls similar.

Citeşte şi: Presa austriacă susține că România se bucură prematur în privința Schengen. Austria refuză aderarea

„Nu avem nevoie de gaz rusesc și nu vrem gaz rusesc”, a declarat politicianul de rang înalt, care este adesea în dezacord cu colegii săi vienezi de la ÖVP, solicitând o dată de ieșire și „măsuri obligatorii, din punct de vedere legal”.

Și el a menționat facilitățile de depozitare confortabile și pline ale țării. „Aprovizionarea noastră cu gaz este deja sigură, fără gaz rusesc, până la sfârșitul anului 2025 – unii chiar spun că, cu o iarnă normală, [gazul nostru stocat] va dura până în anul 2026”, a spus el presei.

Foto: Profimedia Images

Karas este adesea izolat în cadrul partidului său și va renunța la politică, în iunie. Lukas Mandl, colegul său parlamentar din ÖVP, a subliniat că „numirea unei date specifice [de ieșire a gazelor rusești] nu ar fi aşa urgentă”.

Citeşte şi: Nou val puternic de Covid în Austria. Care este avantajul Vienei în faţa pericolului

Partidul liberal NEOS a declarat că „momentul potrivit este acum. Nivelul nostru ridicat de dependență este fatal”. Partidul a invocat prețurile mari la gaze plătite de consumatori, în comparație cu restul Europei.

Din cauza dependenței țării, „clienții austrieci de gaz au plătit recent cu 20% mai mult” decât omologii lor europeni, a subliniat Karin Doppelbauer, purtătorul de cuvânt al partidului în domeniul Energiei, înaintea unei cereri parlamentare nereușite de a interzice prin lege gazul rusesc.

Ieșirea din gazul rusesc înseamnă ruperea contractelor cu Gazprom, pe care utilitatea OMV le-a semnat în anul 2018, pentru livrarea a 6 miliarde de metri cubi (bcm) pe an – aproape toată cererea de gaze austriece, care durează până în anul 2040.

Neclarităţi

Dar poziția partenerului de coaliție al Verzilor rămâne neclară. Cancelarul ÖVP, Karl Nehammer, a exclus anterior ruperea contractului, invocând un potențial impact economic. Europarlamentarul Mandl a spus că guvernul va trebui mai întâi să efectueze o examinare juridică.

Prima problemă este că contractul cu Gazprom este secret, chiar și pentru parlamentari. Sunt puțini termeni cunoscuți: volumul anual de gaze este de 6 miliarde de metri cubi și OMV trebuie să plătească Gazprom, indiferent de situație, în termeni cunoscuți ca „take-or-pay” în industrie.

Al doilea argument? Cea mai bună șansă de a renunța la contract a fost deja ratată. „Exista deja posibilitatea unei ieșiri, în urmă cu un an, și anume atunci când Rusia nu a reușit să livreze cantitatea de energie care a fost promisă și convenită prin contract”, a spus Karas.

Probleme la OMV

Atunci când OMV nu a rupt contractul, invocând o încălcare a încrederii, a semnalat de facto că reducerile erau acceptabile pentru companie – pretinzând că o încălcare a încrederii ulterior ar putea fi încă posibilă, dar experții se întreabă dacă un anumit judecător sau arbitrul ar accepta argumentul.

O a treia problemă este structura de proprietate a OMV. Deși compania este principalul furnizor de energie al Austriei, este doar parțial deținută de stat. Guvernul deține 31,5%, 24,9% este deținut de ADNOC, din Emiratele Arabe Unite, iar restul sunt acțiuni libere.

Forțarea OMV să-și încalce contractul de furnizare, prin lege, ar putea duce la trimiterea Austriei în justiție, din cauza interferențelor în afaceri private, se tem politicienii de dreapta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te