Noua lege a pensiilor: stagiul de cotizare nu va mai fi fix. Cum se va calcula

DE Elena Andrei | Actualizat: 11.06.2021 - 22:11
Stagiul de cotizare nu va mai fi fix/Foto: yahoo

Stagiul de cotizare pentru pensie nu va mai fi unul fix, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. El a precizat că acesta va depinde de domeniul de activitate, fără a da însă detalii suplimentare.

SHARE

„Stagiul de cotizare nu va mai fi fix, va fi o formulă în funcție de domeniu. Nu pot să vă dau un exemplu pentru că nu știm în momentul ăsta. Va fi o consultare publică”, a declarat ministrul la HotNews Live.

Ghinea a explicat că decizia se va lua în Guvern, odată cu aprobarea proiectului de lege a pensiilor, și în Parlament unde acesta trebuie adoptat.

Ministrul a explicat că în angajamentele asumate la Bruxelles este cel referitor la eliminarea stagiului de cotizare de 25 de ani stabilit de PSD, deoarece acesta ar fi avut drept consecință un dezechilibru major în sistem.

Citește și

Guvernul aprobă proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat

PSD-istul Coarnă și trei deputați AUR cumulează pensia de mii de lei la salariu. Cu voie de la CCR

 

„S-au speriat de acel stagiu de cotizare de 25 de ani. Noi avem acum un stagiu de 35 de ani și legea dată de PSD în 2019, înainte de alegeri, i-a apucat dragul de pensionari, scădea brusc la 25 de ani. Cei de la Comisie și foarte mulți economiști au spus că foarte mulți oameni vor ieși brusc la pensie. Să scazi brusc stagiul înseamnă să arunci sistemul în aer. Si atunci am spus, scoatem această scădere bruscă și rămâne să găsim o formulă care să fie viabilă si sa nu dezechilibreze sistemul”, a spus Ghinea.


Noua formulă de calcul a pensiei

Noua lege a pensiilor vine și cu o nouă formulă de calcul, a cărei introducere este asumată de Guvern în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Noua formulă de calcul a pensiei va fi bazată pe numărul de puncte realizat de beneficiar potrivit principiului contributivității.

„Se încearcă în acest fel corectarea unei mari părți din inechitățile sistemului public de pensii prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit. Acest aspect poate fi realizat prin noua formulă de calcul a pensiei, formulă care are ca principiu de calcul produsul dintre numărul total de puncte cu valoarea unui indicator de pensie, un mecanism de indexare standard și sustenabil financiar (în locul creșterilor ad-hoc), care ar asigura predictibilitatea pe termen mediu și lung a cheltuielilor cu plata pensiilor, eliminând în acest fel toate cheltuielile aferente reprezentării intereselor statului”, se arată în document.

Noua formulă de calcul a pensiei și stagiul de cotizare vor intra în vigoare odată cu noua lege a pensiilor a cărei trimitere în Parlament va fi în 2022.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.