Noi reguli la plata cu cardul, aplicate de sâmbătă. Ce schimbări aduce regulamentul PSD2

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 13.09.2019 - 12:40

Regulile de plată cu cardurile contactless se schimbă din 14 septembrie.

SHARE

Din 14 septembrie, devin aplicabile prevederile Regulamentului Delegat (UE) 2018/389 de completare a Directivei UE nr. 2366/2015 a Parlamentului European şi a Consiliului (PSD2) cu privire la „standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienţilor şi standardele deschise, comune şi sigure de comunicare (Regulamentul UE)”.

Cum plătești pe site-uri care folosesc serviciul 3D Secure: ca să faci o plată online folosind cardul, pe lângă parola 3D Secure pe care o vei primi prin SMS la numărul tău de telefon, ca până acum, va trebui să introduci și un cod format din ultimele 4 cifre ale codului tău numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de pașaport, dacă nu ai CNP.
 
Ce se schimbă la plățile cu cardul: pentru unele plăți contactless la POS va fi necesar să introduci codul PIN. Regulamentul UE prevede că după fiecare 5 plăți contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.
 
Ce se schimbă la plățile din online banking: dacă plata pe care urmează să o faci este sub 30 de Euro (sau 100 de lei), nu va mai fi nevoie să introduci codul oferit de un dispozitiv token sau parola de acces în contul de online banking.

Poți face până la 5 astfel de plăți consecutive, dacă valoarea totală a tranzacțiilor nu depășește 100 de euro.
 
În continuare, va fi nevoie să autorizezi o plată cu parola sau cu codul obținut de pe un dispozitiv token dacă:
 
• Valoarea plății depășește 30 de Euro (sau 100 de lei);
 
• Faci a 6-a plată consecutivă sub 30 de Euro (sau 100 de lei);
 
• Valoarea cumulată a ultimelor plăți depășește 100 de Euro (sau echivalentul în lei).

Serviciul de inițiere plăți

Vei putea plăti direct din contul tău curent de la banca ta prin intermediul aplicației Tertului PSP (cum ar fi o companie fin-tech sau altă bancă unde ai cont), fără a mai fi nevoie să accesezi on line banking. Ca să autorizezi o plată vei folosi user-ul și parola ta de on line banking și codul primit prin SMS.
 
Serviciul de informații despre cont

Vei putea vizualiza soldul și tranzacțiile din contul tău de plăți de la o bancă prin intermediul aplicației din altă bancă unde ai cont, fără a mai fi nevoie să intri în contul tău de on line banking inițial.

Ca să autorizezi vizualizarea, vei folosi user-ul și parola ta de on line banking și codul primit prin SMS.
 
Această autorizare este valabilă 90 de zile, timp în care Terțul PSP poate solicita informații de la banca ta despre conturile pe care le-ai indicat, fără ca tu să fii nevoit să reautorizezi accesul la datele tale în acest interval.
  
Confirmarea disponibilității fondurilor

Îți poți da acordul ca un anumit Terț PSP să verifice disponibilitatea în contul tău a unei anumite sume în vederea inițierii unei tranzacții cu un card fizic sau virtual emis de către Terțul PSP.

Acest acord este valabil atât timp cât îl permiți. Revocarea acordului o poți face din aplicația Terțului PSP.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -