Mugur Isarescu: Suntem la 35% datorie publică, dar ce facem cu banii împrumutați e important

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.07.2019 - 12:49
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu/Foto: energynomics.ro

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, a declarat miercuri, la lansarea Raportului Anual al Băncii Centrale, că vedem o crestere economică robustă, în atenuare faţă de maximul postcriză înregistrat în anul 2017, care este bazată în continuare pe consum.

SHARE

„Agențiile de rating nu se uită doar la adâncimea deficitului de cont curent ci și dacă autoritățile înțeleg gravitatea acestui fapt. Pentru că o corecție nu se va face cu ușurință.BNR a făcut un profit de 1,1 miliarde de lei în 2018. 80% din el - aproape un miliard de lei- a fost transferat la bugetul de stat. Diferența nici vorbă să se dea sub formă de bonusuri pentru conducere. Conducerea nu ia bonusuri ci doar personalul care are merite profesionale deosebite”, a declarat Isărescu potrivit Hotnews.

De asemenea, acesta a mai spus că trebuie înțelese două lucruri. În primul rând, în Europa, băncile greu dau bani pe termene lungi. „De aceea, în UE se pune accent pe piețele de capital. Dar e vorba de o altă cultură care merge dificil și în Europa, darmite în România... Avem însă Fondurile de Garantare care ar putea interveni. Dar astea trebuie discutate cu argumente economice, nu cu dorințe. Să creditezi o firmă cu capitaluri negative e pușcărie curată pentru un bancher, cum să faci așa ceva? Și atunci nu e nevoie de o reformă a firmelor?”

Totodată, Isărescu a spus că n-a fost nicio manipulare a ROBOR. „Au crescut dobânzile pentru că am întărit politica monetară și am strâns lichiditatea din piață. Creșterea ROBOR a fost firească, nu manipulată! Am putea , pe fondul intrarilor de capital, să lăsăm cursul să se aprecieze, inflația ar coborî, noi am jubila, însă deficitul extern ar exploda și nu suntem inconștienți să ne gândim să facem așa ceva.”

Îndatorarea țării arată bine, potrivit guvernatorului BNR. „Ponderea datoriei NU a crescut ca pondere în PIB. Suntem la 35% datorie publică în PIB, printre țările cu cea mai mică datorie. Agențiile de rating văd asta, iar împrumuturie României se fac în volume mari și la dobânzi mici. Problema nu asta e ci ce anume facem cu banii. Dezechilibru extern în accentuare, pe fondul expansiunii absorbtiei interne dincolo de potenţialul economiei.”

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.