Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, este acuzat că a dat mită 40 de milioane de dolari

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.03.2023 - 10:51
Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, este acuzat că a dat mită 40 de milioane de dolari - Foto: Wikimedia/Cointelegraph/CC BY 3.0

Fondatorul companiei FTX, înscrisă pentru faliment, Sam Bankman-Fried, e acuzat că a direcționat 40 de milioane de dolari în mită dată unuia sau mai multor oficiali chinezi, pentru a debloca active legate de afacerea sa cu criptomonede, arată un rechizitoriu.

SHARE

Acuzația de conspirație pentru încălcarea dispozițiilor anti-mită, din Legea privind practicile de corupție în străinătate, ridică la 13 numărul de acuzații cu care se confruntă Bankman-Fried, după ce a fost arestat în Bahamas, în decembrie, și adus în Statele Unite, la scurt timp după aceea.

Sam Bankman-Fried, acuzat că a dat mită 

Acuzația dezvăluie că o a cincea arestare a fost iminentă, în ceea ce procurorul american Damian Williams a descris în mod repetat ca fiind o investigație continuă.

Acea persoană neidentificată, conform rechizitoriului, a participat la conspirația de mită cu Sam Bankman-Fried și „va fi arestată în Districtul de Sud din New York”, conform Associated Press.

FTX a depus cerere de intrare în faliment pe 11 noiembrie, când a rămas fără bani. Bankman-Fried a rămas în libertate, după ce a plătit o cauţiune de 250 de milioane de dolari, care îi permite să rămână cu părinții săi, în Palo Alto, California.

Citeşte şi: Cutremur pe piața cripto. Creditorul Genesis a depus actele pentru faliment după prăbușirea FTX

A pledat nevinovat pentru acuzațiile că a înșelat investitorii cu miliarde de dolari, înainte ca afacerea sa să se prăbușească. Un purtător de cuvânt al avocaților lui Bankman-Fried nu a dorit să comenteze.

O trimitere în judecată pentru rechizitoriul rescris a fost stabilită pentru astăzi, de către judecătorul districtual Lewis A. Kaplan. Marți, acesta i-a interzis lui Bankman-Fried să comunice cu actualii sau foștii angajați FTX sau Alameda Research, firma sa afiliată de tranzacționare a fondurilor speculative de criptomonede.

Citeşte şi: Iubita "regelui cripto" riscă 110 de închisoare după ce a recunoscut "jaful" istoric la bursa FTX

Ordinul îl limitează de asemenea pe Bankman-Fried la folosirea unui laptop și a unui telefon și îi interzice comunicațiile criptate sau alte telefoane mobile, computere sau dispozitive inteligente, cu acces la Internet.

Presupusa mită ar fi provenit din Operațiunea Alameda Research. În rechizitoriu, autoritățile chineze de aplicare a legii au înghețat la începutul anului 2021 anumite conturi de tranzacționare cu criptomonede Alameda, care conțineau aproximativ 1 miliard de dolari în criptomonede, pe două dintre cele mai mari burse de criptomonede din China.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te