FTX a recuperat active de 5 miliarde $. Bankman-Fried, eliberat pe cauțiune de 250 milioane $

DE Elena Andrei | Actualizat: 12.01.2023 - 17:28
FTX a recuperat active de peste 5 miliarde de dolari/Foto: cnbc

Bursa de criptomonede prăbușită FTX a localizat active în valoare de peste 5 miliarde de dolari, a declarat un avocat al firmei. Însă o instanță de faliment din SUA a anunțat că încă nu se cunoaște amploarea pierderilor suferite de clienți.

SHARE

Procurorii l-au acuzat pe fostul director executiv al FTX, Sam Bankman-Fried, că a orchestrat o fraudă "epică" ce ar fi putut costa investitorii, clienții și creditorii miliarde de dolari. Bankman-Fried a pledat nevinovat la acuzațiile că a înșelat investitorii.

„Am localizat peste 5 miliarde de dolari în numerar, criptomonede lichide și titluri de investiții lichide", a declarat Andy Dietderich, un avocat al FTX, în fața judecătorului american John Dorsey, din Delaware, care se ocupă de falimente.

Dietderich a declarat că fondurile recuperate nu includ activele confiscate de Comisia pentru valori mobiliare din Bahamas, unde FTX avea sediul și unde locuia Bankman-Fried la momentul arestării sale.

Citește și

VIDEO Bărbat, bătut de o femeie căreia îi ocupase locul de parcare. Baricadat în mașină sună la 112

S-au fotografiat cu puțin timp înainte de a fi spulberați de o rachetă HIMARS. Eroarea fatală

Cei mai mulți dintre clienții și investitorii FTX care se confruntă cu pierderi nu au fost numiți în cadrul audierilor.

Însă, starul fotbalului american Tom Brady, fosta sa soție Giselle Bündchen și proprietarul New England Patriots, Robert Kraft, au fost menționați în documentele depuse în instanță.

În decembrie, bărbatul de 30 de ani a fost arestat în Bahamas și extrădat în SUA. El a fost acuzat de comiterea "uneia dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA".

FTX, care în urmă cu un an a fost evaluată la 32 de miliarde de dolari, a cerut protecția legii falimentului la 11 noiembrie. S-a estimat că au dispărut 8 miliarde de dolari din fondurile clienților.

Procurorii federali americani l-au acuzat pe Bankman-Fried că a deturnat fondurile clienților FTX pentru a plăti datoriile firmei sale de tranzacționare de criptomonede Alameda Research și pentru a face alte investiții.

În decembrie, procurorii au anunțat opt acuzații penale, inclusiv fraudă electronică, spălare de bani și încălcări ale legii finanțării campaniilor electorale. Autoritățile de reglementare financiară au depus, de asemenea, plângeri împotriva lui Bankman-Fried.

Cofondatorul FTX, Gary Wang, și Caroline Ellison, fosta șefă a Alameda, au fost, de asemenea, acuzați pentru presupusul lor rol în prăbușirea companiei. Autoritățile au declarat că amândoi cooperează cu ancheta.

La sfârșitul lunii decembrie, Bankman-Fried a fost eliberat din detenție pe o cauțiune de 250 de milioane de dolari, cu condiția să nu părăsească locuința părinților săi din California.

Într-un interviu acordat BBC News înainte de arestarea sa, el a declarat: "Nu am comis fraudă cu bună știință. Nu cred că am comis o fraudă. Nu am vrut să se întâmple nimic din toate acestea. Cu siguranță nu am fost nici pe departe atât de competent pe cât am crezut că sunt".

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te