Metoda SF prin care energia electrică poate fi acum transportată fără cabluri

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.04.2024 - 09:55
Metoda SF prin care energia electrică poate fi acum transportată fără cabluri - Foto: Profimedia Images
Metoda SF prin care energia electrică poate fi acum transportată fără cabluri - Foto: Profimedia Images

Metoda SF prin care energia electrică poate fi acum transportată fără cabluri. Primul prototip mondial din Marea Britanie ar putea deschide calea pentru energie constantă tot timpul.

SHARE

Metoda SF prin care energia electrică poate fi acum transportată fără cabluri. Primul prototip mondial din Marea Britanie ar putea deschide calea pentru energie constantă tot timpul, din spațiu.

Construirea fermei de energie solară în spațiu ar necesita mai mult de 60 de zboruri cu rachete și o echipă de constructori de roboți, dar este un pas mai aproape de a deveni o realitate.

Metoda SF prin care energia electrică poate fi acum transportată fără cabluri

O companie care speră să lanseze prima fermă solară în spațiu a depășit o etapă decisivă, realizând un prototip pe Pământ.

Space Solar, cu sediul în Oxfordshire, intenționează să alimenteze mai mult de un milion de case, până în anii 2030, cu un complex de oglinzi și panouri solare care orbitează la 22.000 de mile deasupra planetei.

Proiectul supereficient, pentru recoltarea luminii solare constante - numit CASSIOPeiA - necesită ca sistemul să se rotească după soare, indiferent de poziția sa, trimițând în același timp puterea generată către un receptor fix, de la sol.

Citeşte şi: Românii vor beneficia de scăderi ale prețului la energie. Anunțul Ministrului Energiei

Acum s-a demonstrat că funcționează pentru prima dată, la Queen's University Belfast, cu un fascicul wireless, dirijat cu succes, spre un laborator, pentru a aprinde lumina aici.

Martin Soltau, fondatorul companiei, a declarat: „Aceasta este o premieră mondială. Puteți obține energie constantă tot timpul. Acest lucru chiar va avea un impact substanțial asupra sistemelor noastre energetice viitoare”.

Foto: Profimedia Images

Panourile solare captează de 13 ori mai multă energie în spațiu, decât pe sol, deoarece intensitatea luminii este mai mare și nu există atmosferă, nori sau noapte, conform Sky News.

Citeşte şi: Boloș: „Prelungim valabilitatea cardurilor de energie și deblocăm programul de fertilizare in vitro”

Chiar dacă o parte de energie s-ar pierde până când este transmisă înapoi, pe Pământ, și conectată la rețeaua electrică, ea ar depăși cu mult randamentul generării solare pe planetă, la sol.

În prezent, energia nucleară și turbinele cu gaz asigură sarcina de bază pentru rețea, dar produc deșeuri radioactive sau dioxid de carbon. „De aceea guvernul este atât de entuziasmat de perspectiva energiei solare bazate pe recoltarea ei în spațiul cosmic”, a spus Soltau.

„Nu numai că este foarte performant, prin faptul că ajută ca întregul sistem energetic să funcționeze mai eficient, dar costul energiei electrice este cam un sfert din cel de la energia nucleară”, a explicat specialistul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te