Maşinile cu instalaţii GPL. Care sunt regulile de folosire ale acestora. Ce şi când trebuie schimbat

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.09.2023 - 13:50
Maşinile cu instalaţii GPL. Care sunt regulile - Foto: Wikimedia/天然ガス/CC BY-SA 3.0

Tragedia de la Crevedia a ridicat semne de întrebare asupra siguranţei vehiculelor pe GPL. Sunt acestea sigure? Sunt ele bombe pe roţi, aşa cum se vehiculează, ori ba? Concluzia ar fi că sunt sigure, dar proprietarii lor trebuie să respecte nişte reguli.

SHARE

GPL înseamnă gaz petrolier lichefiat, un amestec de hidrocarburi gazoase sub presiune, format în principal din butan și propan, livrat în stare lichidă, în recipienți special construiți pentru aceasta.

Este un combustibil utilizat atât pentru uz casnic (adică pentru încălzire), cât și pentru motoarele maşinilor. Principiul de ardere dintr-un motor termic cu GPL este similar cu cel al benzinei: aprinderea cu scânteie.

Maşinile cu instalaţii GPL. Care sunt regulile

Compușii chimici rezultați în urma arderii în motor, luați în considerare la determinarea gradului de poluare al unui autovehicul, sunt aceiași ca la arderea benzinei: CO (monoxid de carbon), HC (hidrocarburi), NOx (oxizi de azot) și PM (particule).

În practică, există două situații în care se regăsesc autovehiculele echipate cu instalații de alimentare cu GPL:

• Autovehicule echipate direct de către producătorii acestora, cu motoare alimentate alternativ cu benzină și GPL, cu instalațiile specifice montate pe linia de fabricație;

Citeşte şi: Proprietarii stațiilor GPL nu sunt obligați să aibă asigurare. Cine plătește victimele din Crevedia?

• Autovehicule echipate de către fabricanți cu motoare alimentate exclusiv cu benzină, la care ulterior se montează de către un atelier/service autorizat o instalație de alimentare cu GPL în regim retrofit.

În ambele cazuri, instalațiile de alimentare cu GPL trebuie să fie omologate și/sau certificate, în conformitate cu legislația aplicabilă în domeniu. Adică nu îţi instalezi aşa, de capul tău, o butelie de GPL în maşină, ci trebuie să respecţi nişte reguli stricte.

Cadrul legal este format din Regulamentul CEE-ONU, nr. 67, privind componentele și montarea instalațiilor de alimentare cu GPL, Regulamentul CEE-ONU, nr.115, privind sistemele retrofit de GPL şi OG 82/2000, privind autorizarea agenților economici care prestează servicii de reparație, reglare și/sau desfășoară activitate de reconstrucție a vehiculelor rutiere, dar şi alte reglementări, conform Registrului Auto Român.

Citeşte şi: Pericol de explozie la o stație GPL din București, închisă de 3 zile. E foarte aproape de o școală

În România, există un sistem foarte exigent, ce urmărește siguranța în exploatare a autovehiculelor echipate cu GPL.

Componentele instalației de alimentare cu GPL trebuie să fie omologate. Montarea instalației de alimentare cu GPL trebuie să fie în conformitate cu prevederile Regulamentului CEE-ONU, nr. 67, ca şi omologarea.

Instalațiile de alimentare cu GPL montate pe autovehicule trebuie înregistrate în cartea de identitate a vehiculului (CIV), iar autovehiculele trebuie să fie marcate cu etichete autoadezive cu inscripția „GPL”, confecționate din materiale rezistente la mediu.

Cel mult 10 ani

Durata de utilizare a rezervoarelor de GPL e de maximum 10 ani de la data fabricării, menționată pe plăcuța de marcaj, aspect care se verifică cu ocazia fiecărei inspecții tehnice periodice.

Se interzice montarea componentelor cărora li se aplică prevederile Regulamentului CEE-ONU nr.67 care nu au marcaj de omologare, precum și a celor care prezintă deformații plastice, fisuri, crăpături, părți lipsă sau alte tipuri de defecte ce prezintă pericol în exploatare.

Instalațiile de alimentare cu GPL a motoarelor autovehiculelor pot fi comercializate dacă sunt omologate.

Certificatul de conformitate se eliberează de către RAR, pe baza evaluării rapoartelor de încercări și a evaluării îndeplinirii de către solicitant a condițiilor aplicabile. Este bine ca deţinătorul unui vehicul cu GPL sau care vrea să-şi pună instalaţie GPL să verifice la firma la care se duce dacă aceasta are actele în regulă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te