Marele pericol în care se află pensiile de stat. Este nevoie să faci aceste lucruri, ca să iei banii

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.02.2025 - 14:16
Marele pericol în care se află pensiile de stat. Este nevoie să faci aceste lucruri, ca să iei banii - Foto: Pexels/Gustavo Fring
Marele pericol în care se află pensiile de stat. Este nevoie să faci aceste lucruri, ca să iei banii - Foto: Pexels/Gustavo Fring
Marele pericol în care se află pensiile de stat. Este nevoie să faci aceste lucruri, ca să iei banii - Foto: Pexels/RDNE Stock project
Marele pericol în care se află pensiile de stat. Este nevoie să faci aceste lucruri, ca să iei banii - Foto: Pexels/RDNE Stock project

Marele pericol în care se află pensiile de stat. Este nevoie să faci aceste lucruri, ca să iei banii. Sistemul public de pensii, adică Pilonul I de pensii de stat din România, se confruntă cu riscuri majore.

SHARE

Marele pericol în care se află pensiile de stat. Este nevoie să faci aceste lucruri, ca să iei banii. Sistemul public de pensii, adică Pilonul I de pensii de stat din România, se confruntă cu riscuri majore, din cauza schimbărilor demografice.

Este un lucru despre care experţii au scris enorm, în ultimele decenii: fără soluții eficiente, tinerii de acum ar putea primi pensii mult reduse mâine, când vor fi pensionari.

Marele pericol în care se află pensiile de stat. Este nevoie să faci aceste lucruri, ca să iei banii

Peste 40 de ani, din cauza demografiei, nu vor mai fi în muncă suficienţi oameni care să susţină pensiile celor aflaţi la pensie, aşa cum este posibil acum.

Dar şi acum anvelopa pensiilor de stat este pe deficit, din aceeaşi cauză: cei aflaţi în muncă contribuie la pensiile actualilor pensionari cu tot mai puţini bani.

De ce? Pentru că ei, cei care muncesc, sunt tot mai puţini. În România, cauza organică este generată de politica natalităţii promovată de Ceauşescu, după 1965.

Citeşte şi: Va exista un singur ajutor la pensie în 2025, de 1.000 lei. Ce pensie au pensionarii care îl primesc

Când au fost interzise avorturile. Iar explozia demografică s-a transformat în timp, într-o bombă cu efect întârziat. Specialiștii propun reforme pentru a asigura sustenabilitatea și echitatea sistemului.

Bomba demografică a vizitat întâi şcolile, liceele, apoi facultăţile, care au fost nevoite să se dilate, pe măsura numărului imens de tineri apărut.

România nu a ştiu ce să facă cu aceşti tineri, numiţi "ceauşei" sau "decreţei". Ei nu au fost motor de creştere, iar anii 90 i-au zăpăcit complet, împrăştiindu-i în întreaga lume.

Citeşte şi: Se dă un voucher la pensie pentru factura la energie. Ce pensie trebuie să ai ca să îl primești?

Autorul acestor rânduri are colegi de şcoală generală, gimnaziu şi facultate împrăştiaţi pe întreg mapamondul, inclusiv în emisfera sudică, de regulă în Noua Zeelandă, Australia şi Africa de Sud.

În general, oameni foarte competenţi, cu studii superioare, cu poziţii de top management, în companii de succes. În schimb, în România, există deficit de forţă de muncă şi meseriile de tip "talpa ţării" sunt făcute de "gulere albastre", venite din Orient.

Iar burta dilatată de ceauşei se mută treptat, întâi spre vârsta a doua, iar acum aproape de vârsta a treia. Când ceauşeii vor ajunge la pensie, după 2030, generaţiile următoare, aflate-n muncă, nu vor reuşi să mai susţină Pilonul I de pensii de stat.

Citeşte şi: Speranță pentru creștere de salariu și pensie. Ordonața trenuleț, aviz nefavorabil. Ce urmează?

Acesta este o schemă Ponzi. Una nătângă. Schemele Ponzi deştepte (pentru iniţiatorii lor) dau foarte mulţi bani celor ce sunt în vârful piramidei şi-i lasă cu ochii-n soare pe cei de după terminarea banilor.

Schema Ponzi nătângă care este Pilonul I a dat puţini bani tuturor, iar acum se pregăteşte de falimentul financiar, cam peste tot în lume. Care sunt soluţiile?

Toate au fost implementate intens, de strategii occidentali, în statele avansate din Europa Occidentală şi în SUA care au prevăzut că ne îndreptăm spre situaţia de acum.

Marele pericol pentru pensiile de stat. Şi despre un virament automat

Prima este investiţia într-un fond privat de pensii. În România, există Pilonul II de pensii private obligatorii şi Pilonul III, de pensii private facultative.

La Pilonul II contribuim toţi, prin virament automat. Noi nici nu ştim acest lucru. Este un bine pe care ni l-a făcut un guvern român, în primul deceniu al acestui mileniu.

Dar banii viraţi în Pilonul II sunt puţini. Trebuie să cotizezi de când intri în muncă, pentru ca suma să crească serios şi să devină o viitoare pensie privată oarecum consistentă.

Atributul societăţilor bogate

Pilonul III de pensii private facultative este mult mai consistent, dar contribuţia ta este mult mai mare şi nu oricine din România îşi permite.

Trebuie să înţelegem că aceste instrumente de economisire pentru pensie (şi nu doar acestea) sunt atributul societăţilor bogate.

Marele pericol în care se află pensiile de stat. Este nevoie să faci aceste lucruri, ca să iei banii - Foto: Pexels/RDNE Stock project

Într-o societate bogată, cetăţeanul mediu contributor la un asemenea fond este capabil să cotizeze la ceva de genul Pilonul III în număr mai mare ca în România.

Renta viageră

Mai apoi, sunt asigurările de viaţă. Dacă nu se produce decesul până ieşi la pensie, banii economisiţi, plus o participare la profit, sunt ai tăi.

Sumele sunt considerabile. În funcţie de contract, adică de cum este poliţa respectivă, poţi primi toţi banii jos, ori poţi să-ţi faci o rentă viageră lunară consistentă, care se adaugă la pensie.

Teoreticienii sistemului democraţiei liberale a rafinat aceste metode de a nu-ţi pune toate ouăle într-un singur coş - Pilonul I de pensii, adică schema Ponzi nătângă despre care vorbeam de când au apărut primele asigurări de viaţă multianuale, adică de acum vreo două secole, în Austria şi Italia.

Noi? Mai avem mult până a ajunge la o asemenea tradiţie. Dar până în 2030 putem să mai facem câte ceva.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te