IT-ul și construcțiile sunt domeniile care oferă cele mai mari salarii românilor. Cât se câștigă

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 16.08.2023 - 21:32
IT-ul și construcțiile sunt domeniile care oferă cele mai mari salarii românilor. Cât se câștigă Foto: profimedia (fotografie cu caracter ilustrativ)

IT-ul și construcțiile sunt domeniile care oferă cele mai mari salarii românilor. Cât se câștigă. Cel mai mult câştigă angajaţii din IT, care înregistrează o medie salarială netă, la nivel naţional, de 6.300 de lei pe lună, potrivit datelor Salario.ro.

SHARE

IT-ul și construcțiile sunt domeniile care oferă cele mai mari salarii românilor. Cât se câștigă.

Cel mai mult câştigă angajaţii din IT, care înregistrează o medie salarială netă, la nivel naţional, de 6.300 de lei pe lună, potrivit datelor Salario.ro.

Asta în condiţiile în care aşteptările pe care le au candidaţii din acest domeniu ajung la o medie netă de 9.000 de lei pe lună, conform aceleiaşi surse.

Un software developer, spre exemplu, intră într-o medie netă, la nivel naţional, de 7.500 de lei, un programator full stack - 7.100 de lei, iar un programator Java 6.000 de lei.

Citește și: Premierul Ciolacu: Administrația din România are o „infrastructură comunistă”

Cel mai bine plătiţi sunt arhitecţii IT, care vin cu o medie salarială de 15.000 de lei pe lună, în timp ce un QA tester poate câştiga un salariu de aproximativ 4.500 de lei, iar un web developer 5.500.

Și în construcții se câștigă bine

Potrivit sursei citate, construcţiile sunt următorul domeniu în ordinea celor mai mari salarii oferite, cu o medie naţională netă de 5.000 de lei pe lună.

Poziţiile cel mai des scoase în piaţă de angajatori sunt cele de inginer proiectant (5.000 de lei), inginer constructor (5.500 de lei), inginer civil (6.000 de lei) sau inginer de instalaţii (5.600 de lei).

În ceea ce-i priveşte pe muncitorii calificaţi din construcţii, salariile arată astfel: un muncitor în construcţii încasează, în medie, 4.500 de lei pe lună, un electrician 4.000 de lei, un instalator 4.000 de lei.

Media salarială pentru muncitorii necalificaţi este de 3.400 de lei

"IT-ul şi construcţiile sunt, totodată, două domenii care au concurenţă reală şi din afara ţării, angajatorii din străinătate fiind foarte interesaţi de candidaţii cu experienţă în aceste zone.

Citește și: Iluzie optică. Poți găsi numărul 9228 în 18 secunde? Dacă reușești ai un IQ foarte mare

Dacă pe partea de IT vedem mulţi specialişti care lucrează, simultan, pe proiecte locale şi proiecte internaţionale, angajatorii locali şi cei externi putând, astfel, să împartă aceeaşi resursă, când vine vorba despre construcţii, angajarea nu se poate face fără relocare şi, din acest punct de vedere, România este puternic ameninţată de ofertele pe care candidaţii le primesc din afară.

Pe de altă parte, în ultimii ani am văzut şi un număr mare de muncitori străini care vin să lucreze în România în acest domeniu şi nu numai. Majoritatea vin din Asia", a explicat Bogdan Badea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te