În prag de iarnă, prețul gigacaloriei scade cu 32% într-un municipiu din România. Ce s-a întâmplat

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 01.11.2023 - 14:16
În prag de iarnă, prețul gigacaloriei scade cu 32% într-un municipiu din România. Ce s-a întâmplat - Foto: Facebook/Vergil Chițac

În prag de iarnă, prețul real al gigacaloriei scade cu 32%, de la 1.910 de lei la 1.284 de lei, într-un municipiu din România. Primarul propune ca prețul plătit de populație să scadă de la 450 de lei, la 350 de lei.

SHARE

„Prețul pe gigacalorie a scăzut de la 1.910 lei la 1.284 lei”, a anunțat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, pe pagina sa de Facebook. 

În termeni procentuali, scăderea este de 32%, ceea ce reprezintă cea mai mare ieftinire a prețului la gigacalorie din România.

Administrația municipiului Constanța a anunțat că scăderea consistentă a costurilor gigacaloriei vine în urma bilanțului energetic efectuat pe perioada septembrie 2022-septembrie 2023 și a reducerii costurilor în urma reabilitării capitale a rețelei de transport a agentului termic, care nu a suportat nici un fel de reparații de peste 50 de ani. 

”Coroborat și cu eliminarea consistentă a pierderilor din rețea și cu scăderea numărului intervențiilor, ne așteptăm la o ieftinire deloc neglijabilă a căldurii în această iarnă pentru constănțeni”, a punctat primarul Vergil Chițac.

Constănțenii ar putea plăti cu 22% mai puțin pentru căldură și apă caldă

Municipiul Constanța a obținut cea mai mare reducere a costurilor pe gigacalorie din România. Peste 43.000 de gospodării din municipiul de la malul mării ar putea plăti efectiv cu peste 22% mai puțin pentru gigacalorie la iarnă. 

”Voi propune Consiliului Local scăderea prețului gigacaloriei pentru populație de la 450 lei la 350 lei”, a spus primarul Vergil Chițac.  

În ultimii doi ani, municipiul Constanța a dezvoltat un amplu program de reabilitate a rețelei de termie, concomitent cu intervenții de reabilitare a infrastructurii rutiere.

Constănțenii au suportat cu greu intervențiile pe carosabil și în subsol, dar primarul spune că tot acest ”disconfort” a început să își arate beneficiile reale. 

„Disconfort mare, răsplată pe măsură: Ieftinim prețul gigacaloriei la Constanța”, postează primarul Constanței pe Facebook. 

În total, peste 75 de kilometri de conducte (rețea termie primară și secundară) și 11 puncte termice sunt introduse în programul de reabilitare. Investițiile depășesc 283 de milioane de lei, din care 247 de milioane de lei sunt fonduri europene, nerambursabile.

Lucrările sunt derulate în trei etape, prima dintre acestea fiind deja finalizată. La finalul lucrărilor cca. 60% din rețeaua de termie a Constanței va fi reabilitată. 

În august 2023, Primăria Constanța anunța public că „după 50 de ani de folosință, după foarte mulți ani în care sistemul de termoficare centralizat a creat pagube mari în bugetul local din cauza degradării foarte mari a conductelor care transportă agentul termic, locuitorii Constanței sunt tot mai aproape de a plăti facturi mici și corecte pentru apa caldă și încălzirea locuinței”. 

În București au scăzut pierderile din rețeaua de termie, dar prețul a rămas la fel 

În această iarnă constănțenii vor ajunge să plătească la căldură un preț similar cu cel pe care îl plătesc bucureștenii, în jur de 350 de lei/gigacalorie.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan anunța acum două săptămâni că va menține plafonarea prețului la gigacalorie și că, similar municipiului Constanța, pierderile din rețea au scăzut semnificativ.

„Pierderile din rețea au scăzut în valoare absolută foarte mult”, spunea primarul Capitalei la mijlocul lunii octombrie.

Cu toate acestea, scăderea pierderilor în Capitală nu se reflectă într-o scădere direct proporțională în prețul pe care îl plătesc bucureștenii pentru căldură.

În același timp, fiecare casă/apartament branșat la sistemul centralizat de termoficare din Constanța va avea facturi mai mici cu circa 22% în această iarnă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te