În ce instrumente poți investi prin Bursă? Azi despre Acțiuni

DE Newsweek România | 28.07.2023 - 20:59
În ce instrumente poți investi prin Bursă? Azi despre Acțiuni - Foto: Inteligență Artificială
În ce instrumente poți investi prin Bursă? Azi despre Acțiuni - Foto: Inteligență Artificială

Dacă o firmă ar fi un tort, atunci o acțiune ar fi o felie din el, o bucată delicioasă din capitalul propriu al S.A.-ului.

SHARE

Articol susținut de Investimental

Spre deosebire de felia de tort de mai sus, acțiunile iți oferă mai multe drepturi și 0 calorii. Ai dreptul la o cotă parte din profitul firmei, le poți vinde, poți cere informații legate de situația financiară a firmei și la o cotă parte din suma rămasă după plata datoriilor, în cazul lichidării firmei, și cel de preferință, în cazul majorării de capital. 

Deosebirea doi: o felie de tort este mereu la fel ca celelalte felii. Acțiunile vor fi de două tipuri: ordinare și preferențiale.

Deținătorii acțiunilor preferențiale sunt primii care primesc dividende, până când se atinge nivelul stabilit prin actul constitutiv, dar nu-ți oferă drept de vot în Adunările Generale ale Acționarilor. Deții acțiuni ordinare? Vei avea drept de vot în Adunările Generale, dar vei primi dividende ordinare doar după ce dividendul preferențial a fost plătit.

Poate România este mai democratic[, fiindcă toate acțiunile de același tip oferă deținătorilor lor drepturi egale (proporțional cu procentul deținut, cu unele drepturi speciale pentru cei care dețin procente mai mari de anumite niveluri stabilite de lege). În alte țări (cum ar fi SUA) există posibilitatea de a avea în cadrul aceluiași tip de acțiuni mai multe ”clase” care oferă deținătorilor drepturi diferite, în funcție de cum este definită fiecare clasă de acțiuni în actul constitutiv al firmei.  

Ok, perfect, până acum știm că acțiunile reprezintă o parte din capitalul social al unei firme, că-ți oferă drepturi și sunt de două feluri și că-n funcție de numărul pe care-l deții poți avea drepturi suplimentare. Deci știm tot, nu?

Nu chiar. Ar mai trebui să știi că fiecare acțiune are o valoare nominală și una de piață. Prima este înscrisă în actul constitutiv al firmei. A doua este valoare de piață și este dictată de cerere și ofertă. În alte cuvinte, dacă vei cumpăra sau vei vinde acțiuni – a doua valoare va fi cea care te interesează, prima fiind mai mult o abstracțiune juridică.  

Ar fi bine de știut și că numărul acțiunilor aflate în circulație este fix la un anumit moment și variază doar dacă Adunarea Generala a Acționarilor hotărăște majorarea sau reducerea capitalului social.  

Și nu în ultimul rând, punctul pe care ar trebui mereu să-l reții – valoarea acțiunilor variază liber în funcție de cerere și ofertă și până acum cel puțin, nu există nici o metodă infailibilă de a anticipa modul în care va evolua pe piață bursieră.

De exemplu, prețul de piață al acțiunii ar trebui să se scadă cu valoarea dividendului brut plătit pe acțiune în data ex-dividend. Totuși, în practică, ajustarea nu este aproape niciodată exactă ba chiar au existat cazuri (iraționale, cel puțin aparent) în care prețul a crescut. Sau, pe scurt: dacă cineva îți spune că știe sigur care va fi valoarea unor acțiuni, simte-te liber să ai îndoieli.

De săptămâna aceasta suntem LIVE! Te invităm să ne cunoști, să ne scrii, și să ne dai feedback. Suntem nerăbdători să te cunoaștem!

Vrei să citești mai multe astfel de materiale educaționale?

InvestiMentor este programul educațional al Investimental, care se concentrează pe a-ți oferi informațiile esențiale și abilitățile necesare pentru a începe tranzacționarea cu încredere.

Cursurile noastre sunt scurte, accesibile și au fost create special pentru a ușura procesul de învățare, astfel încât orice nou venit să poată face primii pași în această industrie cu ușurință. La finalul fiecărui curs, cursanții vor fi provocați cu un test scurt, care îi va ajuta să-și verifice cunoștințele și să-și consolideze abilitățile. 

Odată promovat (100% complet), fiecare modul îți aduce comision de tranzacționare redus substanțial timp de 30 de zile calendaristice, astfel încât tu să îți pui în practică cunoștințele și să experimentezi tranzacționarea la bursă cu încredere. 

Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081
Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!
 
Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te