Fondurile e pensii administrate privat gestionează circa 11 miliarde de euro de la aproximativ 7,3 milioane de români.
„S-a aprobat o astfel propunere care vine din partea ASF. Asta înseamnă că această structură independentă propune un instrument corect legal şi prezent şi în alte state pentru ca acei contribuabili care depun aceste fonduri şi au încredere în Pilonul II de pensii să nu aibă surpriza, cum a fost în alte state europene, de a se regăsi în situaţia în care nu este niciun instrument care să preia acest management. (...) Este o propunere care nu înseamnă că cineva naţionalizează ceva", a afirmat Teodorovici într-o conferinţă de presă la Guvern, întrebat dacă a fost aprobată o modificare a legislaţiei prin care să i se permită Fondului de garantare să devină administrator special pentru pensiile private.
Guvernul încearcă să acopere riscul ca administratorii de fonduri de pensii să se retragă din afacere şi să nu să li se găsească înlocuitori, conform legii, în cazul în care nici o societate de administrare a activelor nu ar accepta să intre într-o afacere cu condiţii atât de aspre ca acelea prevăzute de OUG 114.
Astfel, se prevede ca Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private să poată funcţiona ca administrator special al unui fond de pensii rămas fără societate de administrare, în cazul în care nimeni nu se oferă să îi preia afacerea.