Guvernul amână plăţile pentru o categorie de bugetari. Motivul: încadrarea în ţinta de deficit

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.10.2023 - 12:38
Guvernul amână plăţile pentru o categorie de bugetari - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Guvernul amână plăţile pentru o categorie de bugetari. Motivul este necesitatea încadrării în ţinta de deficit bugetar, la finalul anului. Este vorba despre drepturi salariale, pentru salariaţii din instituţii sau autorităţile publice, câştigate în instanţă.

SHARE

Amânarea tranșei de astfel de plăţi, care trebuia plătită anul acesta, pentru anul viitor, este necesară din cauza evoluției execuției bugetare pe primele nouă luni ale anului, care a fost mult sub așteptări. Fostul ministru al Finanţelor Publice, Adrian Câciu, are un rol în aceasta.

În proiectul de buget pe anul acesta, la finalul anului trecut, a calculat venituri la buget mai mari decât trebuia. Ele acum sunt sub cât trebuia, dar diferenţa dintre prognozat şi realizat este oricum foarte mare.

Guvernul amână plăţile pentru o categorie de bugetari

Dincolo de deficitul excesiv cu care oricum intram în anul 2023, se mai adaugă şi această diferenţă suplimentară, rezultată din diferenţa realizat-prognozat.

Mediul de afaceri reacţionează, inducând un sentiment de criză, care influenţează pieţele. Situaţia de acum este un studiu de caz foarte bun.

Un proiect de OUG, pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, "în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar, asumată prin Programul de Convergență și pentru modificarea unor acte normative", a fost pus în dezbatere, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Citeşte şi: Reforma de "austeritate bugetară" a Guvernului a fost avizată favorabil de CCR

Simptomatic pentru starea de spirit din Executiv este că, după OUG privind măsurile fiscale, apar practic mai multe acte normative, care modifică această OUG pe măsurile fiscale, chiar dinainte ca aceasta să intre în vigoare.

Potrivit notei de fundamentare de la acest proiect, evoluția execuției bugetare pe primele nouă luni ale anului, în care ritmul de încasare al veniturilor este inferior celui prognozat la elaborarea bugetului, impune aprobarea de măsuri suplimentare de limitare a cheltuielilor, astel încât să se asigure premisele încadrării în ținta de deficit stabilită pentru acest an.

„Art. VI. - (1) Tranșele aferente anului 2023 din sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice, care fac obiectul plății eșalonate, reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 (...), Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 (...) și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 168/2022 (...), precum și tranșa aferentă anului 2023 din sumele reprezentând drepturi de natură salarială restante stabilite în favoarea personalului din sistemul justiției prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, a cărei plată este reglementată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2019 (...) neplătite până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se plătesc în anul 2024.

Citeşte şi: Sporuri de 3.000 lei/lună în Parlament, guvern, primării, confirmate după marea austeritate bugetară

(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în ceea ce privește tranșele aferente anului 2023 din sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești devenite executorii, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, reglementate prin actele normative prevăzute la același alineat”, prevede proiectul de la Finanțe.

Prin acte normative succesive, emise în perioada 2018-2022 a fost reglementată plata eșalonată, pe o perioadă de cinci ani, a sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturilor de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te