-
Cozi la vama: folositi link-ul de mai jos pentru a afla timpii de asteptare la frontierele romanesti, pentru cele cu Grecia, recomand sa faceti o statistica din ultimele postari sa vedeti cam la ce ore au fost cozi zilele trecute. De evitat: Vineri si Sambata dimineata. Daca puteti sa plecati de Luni pana Joi ar fi perfect, si sa ajungeti la Makaza sau Kulata pana la ora 7-8, sau macar dupa ora 16 https://www.politiadefrontiera.ro/en/traficonline/?dt=1&vw=2
-
Cazari: Eu tot timpul am gasit cazare prin (Booking, AirBnb sau direct la proprietari pe care i-am gasit pe Google. Observ foarte multe postari cu persoane care cauta cazare direct pe grup, este si asta o varianta, mai obositoare si de multe ori cu rezultate diferite fata de ce cautati. Dar mi se pare mult mai usor pe site-urile mentionate mai sus, in plus, fiecare are diferite preferinte, totul este subiectiv, in multe cazuri pozele de la cazare sunt putin mai vechi, sau cazarile mentionate sunt cu mult peste bugetul vostru, de aceea e mult mai usor sa pui filtre pe acele platforme. In ultimii 3 ani eu am gasit cazarea pe Booking sau AirBnb apoi am cautat pe Google proprietarii si am obtinut o oferta de la ei cu 20% mai buna decat prin platformele mentionate.
Citește și: VIDEO Un bucureștean susține că a ajuns cu familia în Kefalonia cu un Tico pe GPL în 14 ore: 1140 km
3. Planificare ruta: Niciodata nu am avut probleme cu traficul in Bulgaria sau Grecia, nu e periculos, drumurile sunt bune, doar am intalnit romani foooarte grabiti. In primii ani mergeam cu hartile de hartie si ne-am descurcat perfect. Acum, folosesc in mare parte pentru drumul propriu zis: Waze, pentru ghidaj si atentionar, iar in Grecia folosesc Google Maps (daca aveti roaming putin nu uitati sa va downloadati hartile offline). Pentru calcule combustibil, vignete, taxe, ferry, consum detaliat, rute, etc eu folosesc: https://www.viamichelin.com/ PS: Daca folositi Waze puneti cat mai multe notificari pe harta, sa ne ajutam unii pe altii.
4. Vigneta Bulgaria: in ultimii ani am luat-o direct de pe site-ul: https://web.bgtoll.bg/ - are si varianta in limba
romana, nu uitati sa va calculati exact ce vigneta va trebuie si cand intrati in Bulgaria. Nu am avut deloc probleme
5. Taxe autostrada Grecia: https://tollguru.com/toll-calculator-greece
6. Atractii si Restaurante: Folositi cu incredere aplicatia TripAdvisor sau chiar Google Maps. Puteti selecta o anumita locatie, vedeti review-uri si notele date de alti utilizatori.
7. Bilete avion: https://www.skyscanner.ro/ Aici gasiti toate zborurile si cele mai ieftine bilete. Puteti folosi si VPN pentru oferte si mai bune.
Citește și: Vacanță ratată în Grecia. Cum i-au stricat grecii sejurul de vis de la Marea Mediterană unei românce
8. Feribot: Nu pot posta site-uri anume, dar puteti sa cautati pe Google: Ferry + "Numele insulei".
9. Mancarea: Sfatul meu prietenesc este sa nu mergeti la all inclusive, incercati tavernele lor, incercati mancarea lor traditionala. Pentru mine a fost un real succes, nu am cerut recomandari pe grup, pur si simplu m-am lasat ademenit de oameni, de taverna in sine, si m-am bucurat de fiecare moment. Rar am mancat prost in Grecia. Incercati fructe de mare, bougatsa, frigania, souvlaki, mousaka, branza la cuptor, tzatziki, tirokafteri, vinul casei, etc. Mancarurile internationale le puteti incerca cand va intoarceti acasa.
10. Locuri de vizitat: Incercati sa va lasati purtati de val, sa mergeti pe carari neumblate, sa opriti pe marginea drumului si sa vedeti ce plaja este in zona, fara sa primiti recomandari, incercati sa vorbiti cu localnicii. Dar totusi, daca va planificati, puteti intra pe blog-uri de calatorie, pe Google, dar pentru mine cea mai buna unealta este Youtube, sunt atatia travel vloggeri de la care aveti ce invata si ce vedea, ce mod e mai bun daca nu un clip cu locurile de vizitat?
11. Starea de spirit: Lasati grijile acasa, nervii, ghiolbanismele. Bucurati-va de stilul lor de viata simplu si frumos, incercati sa va adaptati si veti vedea ce inseamna cu adevarat Grecia, de 15 ani merg an de an si pot spune ca este a 2-a mea casa, iubesc Grecia, oamenii, peisajele, plajele, mancarea, muzica, vinul, fructele, maslinele, etc.
12.Incercati sa va planificati singuri vacanta si va fi un real succes. Puteti cauta informatii pe grup folosind butonul search, sunt atatea informatii bune care asteapta sa fie redescoperite.
13. Roaming: Nu uitati sa va activati roaming inainte sa plecati, daca aveti abonament sunati la compania de telefonie si cereti informatii cati GB aveti inclusi in roaming SEE, iar pe cartela sa va activati o extraoptiune care sa includa roaming. Daca nu merge sa sunati de pe teritoriul Greciei puneti +4 in fata numarului de telefon, se arată în postare.
Citește și: