ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci. Aşa se formează dobânda de referinţă pentru calculul celor de la creditele date de bănci.
Ratele de referintă ROBOR se stabilesc pentru 8 scadențe: O/N (overnight), T/N (tomorrow), 1W (1 săptămână), 1M (1 lună), 3M (3 luni), 6M (6 luni), 9M (9 luni) și 12M (12 luni).
Începând cu 11 noiembrie, BNR a renunțat să mai comunice ROBOR 9M. Indicele ROBOR se calculează zilnic și are ca referintă media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci sistemice, selectate de BNR.
George Simion scumpeşte creditele. Ratele vor creşte, indicele Robor, încă un salt
Dincolo de explicarea de mai sus a mecanismului de formare aa Robor, este simplu: dacă leul se depreciază, creşte inflaţia, iar atunci creşte şi Robor, de regulă pe toate cele 8 scadenţe.
Indicele ROBOR la 3 luni, indicator de referință pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat joi un salt semnificativ, atingând valoarea de 7,25% (variaţie de 12,06%), potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Este cea mai mare valoare înregistrată din ianuarie 2023 încoace.
Citeşte şi: Îl poate bate Nicușor Dan pe Simion, așa cum Iohannis l-a învins pe Ponta? Detaliu încurajator
La finalul fiecărui trimestru, ratele la credite sunt actualizate cu media valorilor indicelui Robor. Aşadar, următoarea scadenţă pentru actualizare este 1 iulie. Depinde ce facem cu România până atunci.
Această creștere abruptă vine după ce, miercuri, ROBOR la 3 luni urcase deja la 6,47%, de la 6,08% în ziua anterioară. Luni, indicele era cotat la 5,90%.
Citeşte şi: Primarul PSD de Buzău îl susține pe Nicușor Dan. Atac dur la George Simion
Pericolul, pentru români, este că există foarte mulţi creditaţi care stau pe o marjă de 1-2%, care, dacă ratele la credite se scumpesc, vor avea mari dificultăţi în a-şi plăti creditele bancare făcute.
Persoană cercetându-şi portofelul gol - Foto: Pexels/Ahsanjaya