FOTO&VIDEO Cum arată cei 9 km de pe Autostrada Transilvania, gata de inaugurare. S-a muncit 6 ani

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.11.2021 - 10:42

Autostrada Transilvania are 438 de kilometri și merge de la București – Ploiești – Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Borș. Se circulă pe aproape 170 km.

SHARE

„Autostrada A3 în zona Târgu Mureș este gata de inaugurare.

Citește și: Zeci de autostrăzi și centuri ocolitoare, promise de PSD-PNL. Multe nu au studiu de fezabilitate

Am filmat de la bord mini-lotul de 4,5 km din AutostradaTransilvania și drumul de legătură (lung tot de 4,5 km) cu zona Metro/Azomureș. Proiectul este aproape finalizat. Antreprenorul general mai are doar câteva parapete de protecție de instalat și unele mici zone cu marcaje de executat.

Citește și: Ministerul Familiei promite familiilor cu copii ajutor să cumpere mașini cu șapte locuri

Săptămâna aceasta se derulează procedurile de pre-recepție. Cu puțină voință administrativă și politică, se poate deschide circulația până la sfârșitul săptămânii viitoare, înainte de termenul contractual”, anunță Asociația Pro Infrastructură.

CNAIR și Ministerul Transporturilor nu au avansat o dată oficială pentru deschiderea acestui tronson.

Au mai existat cazuri de autostrăzi finalizate, dar amânate de la deschidere din motive bizare. Spre exemplu lotul 3 din Autostrada Lugoj - Deva pe care fostul ministru Răzvan Cuc a pus-o „în așteptare” pe o perioadă de câteva luni.

Cum arată cei 9 km de pe Autostrada Transilvania, gata de inaugurare. S-a muncit 6 ani

Acest ciot de autostradă este important deoarece vine în continuarea a 33 de kilometri de autostradă deja dați în trafic de la Ungheni și până la Chețani.

Proiectul a fost scos la licitație în anul 2014, iar câștigătorul a fost anunțat în martie 2015. Emacons&Vega & Arcada au câștigat licitația, valoarea totală a lucrării fiind de 179.787.916 lei fără TVA. Durata contractului a fost stabilită la 60 luni din care: 12 luni – execuție lucrări și 48 luni – perioada de garanție.

Asocierea a cerut, însă, renunțarea la contract un an mai târziu în aprilie 2016. În final, contractul s-a reziliat iar ciotul de drum a fost scos la licitație din nou. După o serie de contestații, Strabag a semnat contractul de construcție în iunie 2020.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.