Pe lista destinatarilor acestei scrisori se află Guvernul și Administrația Prezidențială, președinții celor două camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, dar și SRI. Un grup de experți din Executiv contrazic însă multe din afirmațiile lui Firea din această scrisoare.
Două milioane de cetățeni riscă să stea în frig
„Vă supun atenției o situație extrem de gravă (...) întreruperea funcționării sistemului de producție, transport și distribuție a energiei termice. Această întrerupere ar genera cea mai mare criză socială cu care s-ar putea confrunta România de la cel de-al doilea Război Mondial până în prezent și ar avea consecințe directe asupra a două milioane de cetățeni”, se arată în scrisoarea Gabrielei Firea.
Citește și Firea susține că nu avea cum să rezolve, în doi ani, situația de la RADET
La finalul acestui document, primarul Capitalei cere instituțiilor cărora li s-a adresat să dispună „toate măsurile pe care le considerați potrivite pentru a veni în sprijinul cetățenilor Capitalei”.
Confuzie și dezinformare
Un document obținut de Newsweek România, elaborat de un grup de experți guvernamentali, arată că primarul Bucureștiului a transmis o serie de informații inexacte. Gabriela Firea susține că ELCEN are nevoie de investiții de 500 de milioane de euro, până în 2030, bani care ar trebui să vină de la buget. Dar experții guvernamentali, care au dorit să își păstreze anonimatul, susțin că informația e falsă.
„Referirea la 500 de milioane de euro necesari pt investiții în CET-uri, deși cu un paragraf mai sus se vorbește de 1,75 miliarde de euro pentru aceleași investiții, subliniază încă o dată intenția de manipulare prin amestecarea cifrelor fără nicio corespondență între ele sau vreo fundamentare”, apreciază aceștia în documentul menționat.
Specialiștii afirmă că nu este clar nici de ce aceste investiții ar trebui susținute de bugetul de stat. Primarul Capitalei apreciază că, dacă RADET va falimenta, va urma și falimentul ELCEN.
Citește și Ciprian Ciucu (PNL): "RADET pierde 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră"
„Afirmație falsă, întrucât ELCEN are disponibilitatea de a asigura energia termică necesară populației în condițiile asigurării plății energiei termice și a subvenției de către PMB, indiferent de situația RADET. Acest lucru a fost precizat de ELCEN atât în adresele oficiale, în ședințele cu reprezentanții PMB cât și în comunicarea publică”, o contrazic experții, în documentul consultat de Newsweek România.
Datoriile RADET, contestate
Primarul Capitalei refuză să recunoască atât datoria RADET către ELCEN, de 3,7 miliarde de lei, cât și faptul că PMB ar trebui să preia 1,1 miliarde de lei din această datorie.
„Afirmația potrivit căreia datoria istorică nu este recunoscută oficial este falsă și este făcută cu scopul de a induce în eroare. Pentru că această creanță este înscrisă în Tabelul definitiv al creanțelor, ceea ce o face oficială”, susțin experții. Ei mai arată că inclusiv Gabriela Firea a declarat public că PMB a recunoscut suma de 1,1 miliarde.
„Nu avem cum să acceptăm suma prevăzută de ELCEN în planul de reorganizare, de administrator, şi anume să plătim 3,7 miliarde de lei, o sumă care nu e prevăzută în contabilitatea noastră. Nu putem să recunoaştem această sumă.
Citește și Firea și-a montat finul Burghiu la RADET
Noi avem o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care prevede expres şi care este literă de lege pentru noi, că nu avem această datorie - decât cea pe care am recunoscut-o, de 1,2, şi doar aceea poate fi plătibilă”, a declarat Gabriela Firea.
Amendă inventată
Primarul capitalei suține, în scrisoarea adresată diferitelor instituții, că „la ultima ședință judecătorul sindic a respins cu fermitate prorogarea cerută de ELCEN și a dat și o amendă drastică”. „Din aceste rânduri se înțelege că ELCEN a cerut instanței o prorogare și că ELCEN a fost amendată din acest motiv. În realitate, tocmai ROMINSOLV (administratorul judiciar al RADET) a prorogat ședința adunării creditorilor în care urma să se voteze planul de reorganizare și tot ROMINSOLV a fost amendată pentru această prorogare”, explică experții.