Fermierii ies iar în stradă, nemulțumiți de „subfinanțarea cronică a agriculturii”

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 23.04.2021 - 12:18
Fermierii ies iar în stradă, nemulțumiți de „subfinanțarea cronică a agriculturii”. Foto Agrointel

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că va demara, imediat după Sărbătorile de Paști, demersurile de organizare și autorizare a unui protest public al agricultorilor români.

SHARE

Asociația Forța Fermierilor susține că le solicita guvernanților să oprească bătaia de joc la adresa sectorului agroalimentar prin subfinanțarea cronică la care este supusă această ramură esențială a economiei naționale.

Acțiunile de protest vor avea loc atât în București cât și în principalele județe agricole ale României.

„Asociația Forța Fermierilor le propune tuturor organizațiilor profesionale, patronale și sindicale din sectorul agroalimentar să se alăture acțiunii noastre.

Suntem, la propriu, în al doisprezecelea ceas, pe marginea prăpastiei iar pentru fermierii români dezastrul nu este doar pe termen scurt, agricultura riscă să intre într-un declin accelerat, pe termen mediu și lung. Este momentul ca mediul asociativ din agricultură să vorbească într-o singură voce”, arată asociația, într-un comunicat.

Citește și: Capii clanului Căldăraș, Ghiță, Baloo, Garoafa și Miloș, 45 de ani de închisoare pentru atac armat

„Fermierii sunt loviți din toate părțile. Despăgubirile de secetă nu s-au acordat, alocările bugetare pentru programele de sprijin s-au înjumătățit față de 2020, depozitele regionale și sistemele de irigații riscă să fie scoase complet din PNRR. Producătorii din sectorul vegetal sunt în imposibilitatea de a fructifica anul agricol prezent. Văcarii și oierii dau ultimatumuri ministrului Adrian Oros.

Sectorul de creștere al porcilor este în colaps. Legumicultorii sunt cu banii tăiați si primesc, în schimb, doar promisiuni pe hârtie. La Ministerul Agriculturii, oficialii se consultă numai cu cine au chef, din mediul asociativ. Acesta este tabloul care ne face să credem că cineva îi urăște, efectiv, pe fermierii români. Și nu înțelegem de unde acest dispreț pentru acești actori esențiali din mediul privat, care asigură securitatea alimentară a acestui popor.

Citește și: Putin nu pleacă de la granițele cu Ucraina fără să umple cu apă Canalul Crimeii de Nord

Cu acest dispreț la adresa sectorului agroalimentar, vom deveni complet necompetitivi la nivel european. În toate statele din UE, fermierii sunt sprijiniți și protejați cu peste măsură, doar la noi, nu. Despre ce relansare economică vorbim, cu fermierii aduși în sapă de lemn?!” a declarat Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Asociația Forța Fermierilor a organizat, în 18 și 22 februarie 2021, două acțiuni de pichetare a sediului Ministerului Agriculturii pentru a protesta public împotriva neincluderii în Legea Bugetului de Stat din acest an a despăgubirilor de secetă, în ciuda promisiunilor repetate ale ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.