Producția de combustibil nuclear pe bază de uraniu natural de tip CANDU (CANadian Deuterium Uranium) a început în România în anul 1980, prin punerea în funcțiune în cadrul Institutului de Reactori Nucleari Energetici Pitești (fostul IRNE) a stației pilot, ca secție de producere a combustibilului nuclear. Primul fascicul de combustibil nuclear de tip CANDU 6, același tip cu cel care se fabrică în prezent, a fost produs în anul 1983.
În anul 1994, Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) a fost autorizată de Atomic Energy of Canada Limited - AECL (actuala CANDU Energy) și Zircatec Precision Industries Inc. (ZPI - actual CFM), ambele din Canada, ca producător și furnizor calificat de combustibil nuclear de tip CANDU 6.
FCN Pitești a fost a doua fabrică de combustibil nuclear din lume, după fabrica Resende-Brazilia, care a primit Misiunea de Verificare SEDO (Safety Evaluation During Operation) din partea experților AIEA în anul 2011, misiune cu follow-up încheiat cu succes în 2015. De asemenea, FCN Pitești este singura fabrică de combustibil nuclear din sud-estul Europei și singura fabrică de combustibil nuclear de tip CANDU din Europa.
„FCN Pitești are rezultate foarte bune în producerea de fascicule de combustibil, iar experiența dobândită și lecțiile învățate ne vor ajuta să trecem cu bine pasul următor, acela de a produce fascicule de combustibil nuclear tip CANDU-6 pentru cele 4 unități de la CNE-Cernavodă”, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.
FCN Pitește fabrică 11.000 de fascicule de combustibil nuclear pe an
În prezent, FCN Pitești are o capacitate de producție de 12.000 FC/ an și fabrică anual aproximativ 11.000 fascicule de combustibil nuclear, cantitate necesară funcționării celor două unități de la CNE Cernavodă.
De la calificare până în prezent, FCN Pitești a produs peste 218.000 fascicule de combustibil nuclear de tip CANDU 6, contribuind la procentul de 20% din producția totală de electricitate a țării. Altfel spus, 1 din 5 becuri primește energie pe cale nucleară, cu ajutorul combustibilului produs de FCN Pitești.
Pe durata de viață a unui fascicul de combustibil nuclear CANDU 6 în reactor, aproximativ un an, se generează o cantitate de electricitate de 1.115 MWh.
Aceeași cantitate de energie poate fi obținută prin arderea combustibilului fosil în centrale convenționale după cum urmează:
- 470.000 kg combustibil convențional cu putere calorică de 7.000 Kcal/kg;
- 1.110.000 kg cărbune superior cu putere calorică de 3.200 Kcal/Kg;
- 363.000 Nm3 de gaz natural cu putere calorică de 8.050 Kcal/Nm3.