Un român a povestit în exclusivitate pentru Newsweek experiența prin care trece de când ROBOR-ul a urcat vertiginos într-un timp foarte scurt.
„În 2016 am decis să achiziționez un apartament într-un cartier de la periferia capitalei. La momentul respectiv locuiam în chirie într-o garsonieră pentru care plăteam 300 de euro (echivalentul a 1.500 de lei) și dintr-un calcul simplu am observat că e mai avantajos să îmi cumpăr un apartament prin „Programul Prima Casă”. Zis și făcut!
Am urmat toți pașii indicați de bancă și am cumpărat un apartament pentru care am achitat o rată lunară de circa 770 de lei până pe la începutul pandemiei de coronavirus. În timpul pandemiei rata la bancă a început să crească și să tot crească, fluctuând între 800 și 1.000 de lei lunar. Totuși suma aceasta era acceptabilă”.
După ce a început războiul din Ucraina, criza economică s-a accentuat și indicele ROBOR a crescut continuu depășind la un moment dat pragul de 8% la care se adaugă dobânda băncii - în medie de 2%.
„Mi-a crescut rata la bancă atât de mult că nu mai știam ce să fac. La ce soluții să mai apelez.
Până în luna septembrie mi-a crescut rata la bancă la 2.100 de lei. Am fost șocat să vad suma asta. Ok.. război, inflație, solidaritate, dar în stilul acesta nu ne rămâne decât varianta să plecam din țară.
O să ajungem să plătim tot salariul pe o singură rată la bancă pentru un apartament. Nu mai vorbesc că se apropie iarna și facturile la gaze și la energie vor exploda pur și simplu”, a declarat Marius în exclusivitate pentru Newsweek.
Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 7,92% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut, miercuri la 7,92% pe an, de la 7,93% pe an. O scădere nesemnificativă pentru românii care au credite la bănci.
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 8,09% pe an, de la 8,10% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,22% pe an, de la 8,23%.
Ce soluții avem?
În momentul de față nici trecerea de la ROBOR la IRCC nu mai este o soluție viabilă. IRCC-ul are un delay de 6 luni în urmă, ceea ce înseamnă că în eventualitatea în care ROBOR-ul ar scădea într-un viitor apropiat, IRCC-ul va rămâne la un nivel maximal pentru șase luni.
De asemenea, un credit trecut de la ROBOR la IRCC devine ireversibil.
O variantă ar fi trecerea la o dobândă fixă, dar nu mai mult de 3 ani. De regulă băncile oferă o dobândă fixă pe 5 ani.
De asemenea, mai există și varianta refinanțării creditului în euro, însă pentru astfel de credite băncile nu acordă refinanțarea pentru un grad de îndatorare mai mare de 20%.