Autoritatea Europeană pentru Asigurări va elucida scandalul Euroins. Când e așteptat verdictul

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.03.2023 - 12:35
Autoritatea Europeana pentru Asigurări va elucida scandalul Euroins - Foto: INQUAM PHOTOS / Alex Nicodim

Experții EIOPA, Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale, sunt, la câteva zile distanță, în elaborarea raportului controlului făcut la cererea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în scriptele liderului pieței asigurărilor RCA din România, Euroins.

SHARE

Tensiunile din aceste zile de pe piața asigurărilor sunt pe cale să fie lămurite odată cu definitivarea unor rapoarte făcute de o serie de instituții de profil care se adaugă controalelor făcute de ASF la Euroins în ultimii doi ani. 

Și ASF-ul bulgar controlează

Euroins este sub asediul controalelor și auditurilor de luni de zile, ultimul fiind cel lansat de omologul ASF din Bulgaria, KFN, la compania de reasigurare a Euroins. 

Citește și: Afacerea Euroins. ASF amendează. Ciolacu vorbește de faliment. Fitch dă rating stabil. BERD o apără

Conform datelor agregate chiar pe site-ul ASF, instituția a amendat Euroins de 22 de ori din vara lui 2020 până în prezent. Valoarea totală a amenzilor ajunge la 15 milioane lei. 

ASF a solicitat clarificări și celor de la KFN cu privire la situația financiară a EIG Re. Analiza KFN este, la fel, așteptată din zi în zi. Ce este important de notat pentru dinamica actuală a confruntării taberelor este faptul că verdictul pe care-l va da KFN privind soliditatea financiară a grupului EIG Re va trebui acceptat ca atare de ASF.

Citește și: BERD a început o analiză actuarială independentă la Euroins, pe reasigurări. Aviz la Finanţe şi ASF 

BERD a angajat o companie globală de consultanţă

Știrea săptămânii a venit din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), acționar minoritar cu 10% al Euroins și membru în Consiliul de Supraveghere al Euroins Insurance Group (EIG). 

BERD a anunțat că a angajat o companie globală de consultanţă pentru a face  o analiză actuarială independentă a contractelor de reasigurare încheiate de Euroins, cuiul lui Pepelea în tot acest scandal a cărui miză este o piață de peste 3 miliarde de euro.

Ca și în cazul comentariului făcut de Marcel Ciolacu privind “anunțatul nou faliment” în piață, comentariile publice făcute deja de ASF în care pune sub semnul întrebării capacitatea EIG Re din Bulgaria de a reasigura portofoliul Euroins nu au deocamdată temei factual în lipsa verdictului pe care-l va da reglementatorul bulgar. 

“Cu tot respectul, nu este apanajul ASF să se antepronunțe asupra situației financiare a unei societăți de asigurare sau reasigurare din altă țară, conform legislației europene, ci strict a reglementatorului național recunoscut la nivel european de căre EIOPA.

“Sub nici o formă ASF nu se află pe o poziție de superioritate față de KFN și va trebui să accepte fără echivoc poziția exprimată de entitatea bulgară”, a ținut să remarce un analist din piața de profil care a dorit să-și păstreze anonimatul. 

În scenariul în care analiza KFN consfințeste capacitatea financiară a EIG Re de a reasigura portofoliul Euroins, atunci solvabilitatea companiei va fi restabilită. “În cazul în care ASF va considera cumva părtinitoare poziția KFN față de EIG Re, atunci da, are posibilitatea de a se adresa EIOPA în arbitraj”, a mai comentat analistul.

ASF a cerut ajutorul EIOPA

Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) este parte a sistemului european de supraveghere financiară și oferă consiliere Comisiei Europene, Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene. 

Rolul EIOPA este critic în asigurarea stabilității sistemului financiar european, a transparenței piețelor și a produselor financiare. Entitatea este garantul protecției titularilor de polițe de asigurare și a membrilor și a beneficiarilor sistemelor de pensii. Totodată, are rol în supravegherea  reglementatorilor naționali ale statelor membre UE.  

Autoritatea europeană este deja implicată în clarificarea situației Euroins de câteva luni. La inițiativa ASF, au fost invitați la București experți EIOPA, pentru a se pronunța asupra unor aspecte tehnice de mare complexitate, privind înregistrările contabile ale unor contracte de reasigurare - este vorba de calculele actuariale aferente acestora. 

De spus și în ultimii doi ani, la Euroins au avut loc controale permanente (vezi și amenzile date), dar esențial rămâne faptul că toate bilanțurile anuale și Balance Sheet Review (BSR) cerute de legislația română în vigoare au fost validate de către ASF. 

Practic, Autoritatea, condusă din iunie 2020 de Nicu Marcu, nu poate nega faptul că datele financiare ale companiei au fost în permanență sub supravegherea sa. 

Reprezentanții Euroins au declarat în ieșirile publice că așteaptă decizia reglementatorului european și își asumă consecințele punctului de vedere pe care EIOPA îl va exprima. De asemenea, EIOPA va discuta concluziile raportului său cu cei doi reglementatori naționali ASF și KFN înainte de a le transmite și companiei.

În paralel cu auditul EIOPA, BERD a inițiat propriul audit independent, care va fi pus la fel  la dispoziția EIOPA și a reglementatorilor naționali. ASF, la rându-i, și-a încheiat analiza de solvabilitate, însă conducerea Autorității amână să ia o decizie.

Indiferent de cum va arăta auditul celor de la BERD și indiferent de poziționarea KFN, în două săptămâni verdictul EIOPA va tranșa practic întregul scandal aflat pe agenda publică de la începutul anului. 

Și premierul Ciucă s-a exprimat, săptămâna trecută, că există două variante “fie Euroins va intra în insolvență, fie ASF va oferi spațiu pentru recapitalizare.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te