Efectul COVID. Producţia industrială a scăzut cu peste 17% în primele cinci luni

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.07.2020 - 09:58

Producţia industrială a scăzut în primele cinci luni din acest an cu 17,4% ca serie brută şi cu 17,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

SHARE

”În luna mai 2020, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 22,2% ca serie brută şi cu 15,1% serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a scăzut atât ca serie brută cu 30,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 28%. În perioada 1 ianuarie–31 mai 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie –31 mai 2019, producţia industrială a fost mai mică cu 17,4% ca serie brută şi cu 17,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate”, arată datele INS.

În luna mai, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 22,2%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+31,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică,gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 6,5%, respectiv cu 1,7%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 15,1%, creştere susţinută de industria prelucrătoare (+20,6%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au fost mai mici cu 4,3%, respectiv cu 1,7%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 30,6%, din cauza scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-33,8%), industria extractivă (-18,2%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,8%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 28%, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-31%), industria extractivă (-17,4%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,6%).

În primele cinci luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 17,4%, ca efect al scăderilor înregistrate încele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-19,7%), industria extractivă (-9,8%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,1%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada ianuarie-mai 2020, comparativ cu perioada ianuarie-mai 2019, a fost mai mică cu 17,2%, din cauza scăderilor înindustria prelucrătoare (-19,6%), industria extractivă (-8,9%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7%).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te