Economiştii îşi temperează prognozele pe recesiune. PIB s-ar contracta, dar mai puţin şi mai târziu

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.07.2023 - 19:33
Economiştii îşi temperează prognozele pe recesiune - Foto: Pexels/Nicola Barts

Economiştii americani îşi temperează prognozele privind recesiunea în Statele Unite. Ei consideră că produsul intern brut s-ar putea contracta, dar acest lucru se va întâmpla mai târziu decât se aştepta, iar contracţia va fi mai mică decât se prognozase.

SHARE

Reducerea inflației, o piață a muncii încă puternică și rezistența economică i-au determinat pe economiștii din mediul de afaceri și din mediul academic să scadă probabilitatea unei recesiuni în următoarele 12 luni, la 54%, de la 61%, în cele două sondaje anterioare.

Deși această probabilitate este încă mare, prin comparație istorică, ea reprezintă cea mai mare scădere procentuală, de la lună la lună, din august 2020, deoarece economia își reveni din recesiunea scurtă, dar puternică, indusă de pandemia de Covid-19.

Economiştii îşi temperează prognozele pe recesiun

Ea reflectă faptul că economia a continuat să crească, chiar dacă Rezerva Federală a crescut ratele dobânzilor și inflația a scăzut.

În cel mai recent sondaj realizat de The Wall Street Journal, economiștii se așteptau ca PIB să fi crescut cu o rată anuală de 1,5%, în T2, o creștere bruscă de la 0,2%, în sondajul anterior.

Ei încă se așteaptă ca PIB-ul să se contracte în cele din urmă, dar mai târziu și mai puțin decât înainte.

Citeşte şi: 

Ei se așteaptă ca economia să crească cu 0,6% în T3, spre deosebire de contracția de 0,3% așteptată în sondajul anterior, urmată de o contracție de 0,1%, în T4.

Meteorologii au spus că PIB-ul va crește cu 1% în 2023, măsurat față de T4 2022, dublu față de prognoza anterioară, de 0,5%.

Aproape 60% dintre economiști au spus că principalul motiv pentru optimism, cu privire la perspectivele economice, este așteptarea că inflația va continua să scadă. Indicele prețurilor de consum al Departamentului Muncii a urcat cu 3%, în iunie, față de un an mai devreme, mult mai mic decât vârful de 9,1%, din iunie 2022, și cel mai lent din ultimii doi ani.

Citeşte şi: 

Măsura preferată de Fed a inflației – modificarea anuală a indicelui prețurilor pentru cheltuielile de consum personal, excluzând alimentele și energia – a scăzut de la 5,4%, în martie 2022, la 4,6%, în mai.

Economiștii se așteaptă să ajungă la 3,7% până în T4 anul acesta, deși aceasta este încă cu mult peste ținta de 2% a Fed. Mulți economiști au început pentru prima dată la mijlocul anului trecut să proiecteze o recesiune, când o inflație constantă ridicată a determinat Fed să majoreze ratele în cel mai agresiv ritm din aproape trei decenii.

Din punct de vedere istoric, reducerea materială a ratei inflației a implicat întotdeauna o creștere a șomajului și o scădere, iar puțini economiști au crezut că de data aceasta va fi diferit.

Recesiunea se tot îndepărtează în viitor

Acum, o cale de a obține o aterizare lină (trad. eng. "soft landing") sau de a reduce inflația fără o recesiune este din nou pe masă, a spus Sean Snaith , directorul Institutului de Prognoză Economică al Universității din Florida Centrală.

„La începutul acestui an părea mai degrabă un vis,” a spus Snaith. Acum, „se pare că o recesiune continuă să se îndepărteze, să se tot îndepărteze în viitor”. Snaith a redus probabilitatea de recesiune la 45%, de la 90%, în aprilie.

În medie, economiștii încă se așteaptă ca piața muncii să piardă 10.551 de locuri de muncă pe lună, în primul trimestru al anului 2024, în mare parte neschimbată față de previziunile anterioare.

Noi locuri de muncă

Dar, spre deosebire de sondajul din aprilie, economiștii nu se mai așteaptă la reducerea locurilor de muncă în al treilea și al patrulea trimestru al acestui an. Ei se așteaptă ca angajatorii să adauge locuri de muncă în al doilea și al treilea trimestru al anului viitor, ceea ce sugerează că orice scădere va fi ușoară.

„Inflația a încetinit deja remarcabil și credem că va continua să o facă, deoarece creșterea cheltuielilor încetinește substanțial, iar creșterea forței de muncă ajută furnizorii de servicii”, a declarat Luke Tilley, economist șef la Wilmington Trust.

Totuși, creșterea economică mai puternică decât se aștepta anul acesta va avea ca rezultat probabil ca Fed să mențină ratele dobânzilor mai ridicate pentru mai mult timp, potrivit sondajului Journal.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te