Economia României a crescut statistic cu 5,1% în intervalul ianuarie - martie 2022

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.07.2022 - 10:07
Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit la 5,1% creşterea produsului intern brut din primul trimestru al acestui an. / Foto: Inquam Photos / George Călin

Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit la 5,1% creşterea produsului intern brut din primul trimestru al acestui an, raportat la ultimul trimestru din 2021, şi la 6,4% faţă de trimestrul I 2021, potrivit datelor provizorii.

SHARE

Astfel, produsul intern brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 343,678 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 5,1% faţă de trimestrul IV 2021 şi cu 6,4% faţă de trimestrul I 2021.

Pe serie brută, produsul intern brut estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 273,829 miliarde de lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 6,4% faţă de trimestrul I 2021.

Citește și: Brad Pitt, idolul femeilor, susține că suferă de „orbire facială” : ”Nimeni nu mă crede!”

Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a scăzut cu -0,1 puncte procentuale, iar cea a valorii adăugate brute a scăzut cu -0,6 puncte procentuale, informează Agerpres.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante între cele două estimări, astfel: informaţii şi comunicaţii, cu o creştere a volumului de activitate de +0,3 puncte procentuale; activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport, cu o creştere a volumului de activitate de +0,1 puncte procentuale; comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o scădere a volumului de activitate de -3,0 puncte procentuale.

Activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii, cu o creştere a volumului de activitate de +0,4 puncte procentuale. Construcţiile, cu o scădere a volumului de activitate de -0,3 puncte procentuale. Impozitele nete pe produs au înregistrat o creştere a volumului lor cu +4,3 puncte procentuale.

Citește și: VIDEO O fată de 13 ani, spulberată pe trecere în Târgovește. A fost aruncată 20 de metri și a murit

Din punctul de vedere al utilizării PIB, diferenţe semnificative ale contribuţiei la modificarea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +1,5% la +0,8%, ca urmare a scăderii volumului său de activitate de la 107,7% la 103,9%; cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, de la +4,4% la +4,6%, ca urmare creşterii volumului său de activitate de la 107,0% la 107,2%.

INS menţionează că seria ajustată sezonier a produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2022 faţă de varianta provizorie (1), publicată în Comunicatul de presă nr. 139 din 8 iunie 2022, fiind nesemnificativă. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană, precizează instituţia. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te