Aurelian Dochia: Guvernul trebuie să fie prudent, măsurile pentru energie să nu ruineze economia

DE Lidia Moise | Actualizat: 22.02.2022 - 17:01
pericol de criză. Sursa: Pixabay

Guvernul trebuie să fie prudent, să calibreze atent măsurile de compensare a creșterii prețurilor la energie pentru a menține echilibrele economiei, deoarece deficitul poate exploda, iar condițiile de împrumut vor fi mai dificile, avertizează analistul economic Aurelian Dochia

SHARE

Florin Cîțu, președintele PNL, estimează că măsura de reducere a acciziei pe carburanți ar avea costuri de 3-4 miliarde de lei, timp de trei luni. ”Trebuie să ne asigurăm că și companiile vor reduce corespunzător prețul la carburanți”, a spus Cîțu.

Nu există un impact estimat al reducerii la jumătate a accizei pe carburanți, însă anul trecut statul a încasat din accize 34,4 miliarde de lei, sumă care reprezintă 2,9% din PIB.

Liderii coaliției de guvernare au căzut de acord asupra reducerii la jumătate a accizei la combustibil, care ar micșora prețul benzinei și motorinei cu peste un leu, a informat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, pe Facebook. Analiștii economici atrag însă atenția că guvernul trebuie să calibreze atent măsurile, deoarece conjunctura în economia globală este complicată și România are deja probleme din cauza deficitul bugetar mare, a încasărilor mici ale bugetului, care sunt imediat consumate de o structură rigidă de cheltuieli.

”Măsurile trebuie calibrate cu multă prudență, ca să nu ruinăm economia. Avem nevoie de estimări punctuale pentru fiecare măsură în parte: ce costuri are, ce influență asupra veniturilor sau asupra consumului. În momentul ăsta n-avem de unde să reducem veniturile bugetului, pentru că riscăm să nu avem bani pentru pensii. 

Nu ne permitem să reducem veniturile bugetului pentru că până la urmă cheltuielile rămân tot acolo. Singurele care sunt sacrificate de fiecare dată sunt investițiile și până la urmă explodează deficitul, vom crește datoria, iar condițiile de împrumut din piețele financiare din anul acesta vor fi din ce în ce mai dificile, cu tot ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Dochia.

Liberalii au venit cu propriile estimări, potrivit lui Cîțu, însă nu există un impact estimat de Finanțe al reducerii la jumătate a accizei pe carburanți.  Anul trecut statul a încasat din accize 34,4 miliarde de lei, sumă care reprezintă 2,9% din PIB. Benzina și motorina nu sunt singurele produse cărora li se aplică accize. Statul colectează accize din vânzarea produselor alcoolice, tutun  și electricitate. Este însă posibil ca o scumpire accentuată a combustibililor să reducă puternic consumul, ca atare o reducere a prețului la pompă ar avea un efect pozitiv, de menținere a încasărilor bugetare la un nivel rezonabil. În general accizele, fiind stabilite de Ministerul Finanțelor, cu acordul guvernului, sunt instrumente fiscale mai flexibile, pot fi ajustate pentru a compensa majorările de prețuri. 

Discuțiile privind impactul nu sunt inutile, deoarece în aprilie agenția de evaluare financiară Standard&Poors va reanaliza ratingul României, aflat la limita recomandată investițiilor. O eventuală tăiere a ratingului ar afecta capacitatea României de a se împrumuta, costurile la care o face și ar pune o presiune de devalorizare asupra leului. 

Pe agenda întâlnirii de astăzi a liderilor coaliției de guvernare s-a aflat prelungirea cu o lună a plafonării  și compensării facturilor la energie. Plafonarea în luna aprilie va rămâne de 0,8 lei pentru casnici la energia electrică iar la gaze naturale 0,31 lei, măsură de asemenea aprobată.

Coaliția intenționează să reglementeze prețul la energie, dar are nevoie de acordul Comisiei Europene. O altă modificare agreată în Coaliție referitoare la piața energiei prevede ca în cazul contractelor pe termen lung la energie electrică să fie plătit minimum 20% din prețul contractului în avans, astfel încât să fie eliminată posibilitatea speculei.

Este analizată și reducerea TVA la facturile consumatorilor până la 5%, PSD a mai înaintat propunerea privind plafonarea adaosului comercial la prețul furnizorilor până la 5%, măsură pe care liderul liberal Florin Cîțu nu o susține.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te