Dispozitivul folosit în toată lumea, care crește factura la curent în fiecare lună. Cum poți evita

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.11.2023 - 09:18
Dispozitivele uitate în priză cresc costurile la electricitate Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ

Un dispozitiv utilizat în absolut orice loc de pe glob aduce o creștere a facturii de electricitate dacă este lăsat în priză. Pe lângă acest lucru, acesta mai și poluează planeta. Iată ce se întâmplă.

SHARE
Acest dispozitiv este în fiecare casă. Și nu vorbim despre unul singur, ci de mai multe. Acum, fiecare membru al familiei are cel puțin un gadget care trebuie conectat la acest dispozitiv, cel puțin o dată pe zi. 
 

Din acest motiv, mulți nu îl mai scot din priză. Astfel că ajung să plătească un preț mai mare la factura de electricitate.

Câți bani dai în plus la factură dacă lași în priză încărcătorul de la telefon

Încărcătorul lăsat în priză consumă curent și atunci când nu încarcă telefonul. Dar te-ai gândit vreodată cu cât îți crește factura la curent banalul încărcător uitat cu zilele în priză? Costul nu e atât de mare pe cât crezi, însă impactul general e mult mai ridicat. Detaliem în cele ce urmează cu cât crește factura la curent un încărcător lăsat în priză.

Încărcătorul uitat în priză consumă curet Foto: pixabay.com - rol ilustrativ

Fiecare dispozitiv electric consumă energie în mod diferit, în funcție de puterea pe care o are. Energia electrică se măsoară în kilowați pe oră (kW/h). Un kilowatt are 1.000 de wați (W). Așa că dacă un dispozitiv care consumă 1.000 W pe oră va utiliza 1kW/h. Pe de altă parte, un dispozitiv care consumă 100 W va atinge valoarea de 1 kW într-o perioadă de funcționare de zece ore, scrie un site de amenajări interioare.

Citește și: Dispozitivul prezent în multe case din România, care „umflă” factura la energie cu 5 lei pe zi

Un experiment realizat de ZD NET a arătat că un încărcător original de iPhone de 5W, lăsat în priză și fără să fie conectat unui dispozitiv, adaugă în jur de 130 W pe lună la factura de curent. Ceea ce înseamnă un consum total anual de aproximativ 1,5 kW.

În România, prețul compensat al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh, pentru un consum mediu până în 100 kWh. Astfel, cu aceste cifre în minte, calculul arată că un încărcător lăsat în priză, care nu încarcă un dispozitiv, te costă puțin peste un leu.

Valoarea pare extrem de mică, dar cu cât ai mai multe prize ocupate de încărcătoare care nu sunt conectate la câte un dispozitiv, cu atât suma de plată va crește. Poate că un încărcător înseamnă doar un leu în plus la factură, însă nu uita că, de exemplu, suma poate fi mai mare dacă încărcătorul nu este original. Încărcătoarele care nu sunt originale pot să consume și de zece ori mai multă energie electrică dacă sunt lăsate în priză.

Citește și: Energia, de 4 ori mai scumpă la români față de unguri. Cu cât va fi mai mare factura la iarnă?

La nivel general, impactul acestui tip de comportament este însemnat asupra mediului. Fă doar acest exercițiu de imaginație: în întreaga lume, milioane de încărcătoare sunt lăsate în priză, fără să încarce dispozitive, 24 ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Pentru fiecare Kilowatt pe oră consumat, în atmosferă sunt emise în jur de 500 grame de dioxid de carbon. Iar ăsta este adevăratul cost pe care încărcătoarele lăsate în priză îl aduc asupra noastră și asupra mediului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te