Din cauza deficitului bugetar și a instabilității politice, pensiile și salariile ar putea fi diminuate semnificativ.
România este în criză și are nevoie de banii europeni. Țara noastră cheltuie mai mult decât produce, iar o parte din deficit este acoperită de banii UE.
Citește și: OFICIAL 2.000.0000 pensionari iau 700 lei în plus la pensie după 1 iulie. Ce poți plăti cu ei?
România are nevoie să poată împrumuta banii necesari pentru plata pensiilor și salariilor la dobânzi bune, iar asta nu se poate dacă România declară război Europei și UE, așa cum a anunțat unul dintre candidați.
Pensii și salarii tăiate cu 15% din toamnă. Coșmarul pensionarilor se poate întoarce după 15 ani
Cel mai violent împotriva UE este Călin Georgescu, propunerea lui George Simion la funcția de premier.
Dacă un președinte și un premier decid că nu mai au nevoie de fondurile UE și de finațarea băncilor, banii pentru pensii se vor termina în iulie, arată un raport.
Citește și: Ce bani iei în plus la Mica Recalculare în funcție de pensia pe care o ai acum? Creșteri de 500 lei
Pensie și salarii tăiate cu 15% din toamnă. Coșmarul pensionarilor se poate întoarce după 15 ani - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Citește și: Sunt bani pentru creșterea pensiei la Mica Recalculare? Guvernul, anunț care dă fiori pensionarilor
Pensii și salarii tăiate în 2010
Pentru a vedea cât de importante sunt fondurile europene, amintim că din 2007, România a primit 100.000.000.000 euro de la UE și a contribuit la bugetul Uniunii cu doar 30 de miliarde. Un președinte și un premier izolaționist vor face ca România să nu mai poată plăti pensii și salarii în absența fondurilor europene și a unor împrumuturi la dobânzi bune.
De la intrarea în UE, în 2007 punctul de pensie era 416 lei. În 2024, a ajuns la 2.032 de lei.
Citește și: Cum poți primi pe lângă pensia de urmaș un bonus de 37.000 lei? Casa de Pensii anunță condițiile
Pensii tăiate cu 15% în 2010. Se poate repeta scenariul?
Amintim că din cauza crizei financiare, pensiile au fost tăiate la 1 iunie 2010 cu 15%.
Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% și au fost concedieri în masă în mediul privat.
Acest coșmar se poate întoarce în țara noastră, după 15 ani la o scară și mia mare.
Criza bate din nou la ușă. Dar, pe lângă criză e psoibil ca la conducere să ajungă un președinte izolaționsit și un premier Călin georgescu care crede că ar trebui să renunțăm la banii UE pentru că ne putem descurca și singuri.
Georgescu vrea referendum pentru ca România să iasă din UE.
Citește și: Călin Georgescu vorbește ca Putin: "România, sclava UE. Trebuie referendum pentru RO-Exit și NATO"
Ce se va întâmpla dacă vom avea un președinte suvernist?
Profesorul universitar Dan Chirleșan, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a spus, pentru Ziarul de Iași, că dacă românii vor alege un președinte suveranist, ratingul de țară ar fi retrogradat la un nivel considerat nesigur pentru investiții, piața de capital s-ar prăbuși, iar statul nu ar mai putea obține bani pentru a refinanța datoria publică.
Citește și: Pensiile speciale tăiate cu 6.000 lei. Se pun ultimele detalii în Senat. Crește vârsta de pensionare
De asemenea, ar apărea instabilitate pe piața valutară, fondurile externe și cele europene ar fi blocate, iar economia ar intra într-o stare de degringoladă, așa cum s-a întâmplat în Ungaria, sub guvernarea lui Viktor Orban, sau în Slovacia, cu Robert Fico, mai spune economistul, pentru sursa citată.
Nu vor mai fi bani pentru pensii și salarii în ultimele luni ale anului
Profesorul Dan Chirleșan avertizează că pierderea fondurilor UE și a încrederii financiare externe ar însemna, în limbaj simplu, că nu vor mai fi bani de pensii și salarii în ultimele luni ale anului.
Citește și: Fără banii UE nu se mai plătesc pensiile și salarii. Unul din candidați a declarat război Europei
Citește și: Apocalipsa după George Simion: Fondurile UE pentru România, tăiate în iulie. Retrogradare la „junk”
„Am înfățișat acest tablou simbolic cu masa dotată cu cele 3 picioare, aflată în căutarea echilibrului, din care primul picior îl reprezintă ceea ce poate colecta sub formă de venituri bugetare și consuma ca venituri România în fiecare an (doar 9 luni /12), al doilea picior îl reprezintă ajutorul pe care-l primim constant, de 19 ani, de la UE (1 lună /12) iar stabilitatea celui de-al treilea picior este susținută de creditorii interni și internaționali ai țării (2 luni /12). Este oglinda cea mai relevantă, cea mai fidelă a vieții noastre sociale și economice la nivelul națiunii și ea ne ajută să ne răspundem singuri la întrebarea dumneavoastră.
Dacă cât câștigăm și câte venituri generăm intern ne ajung pentru a trăi doar 9 luni/an, cât ne vor costa turbulențele economice, ce factură ne va veni la plată ca o consecință firească a haosului pe care îl proiectează pentru România închiderea robinetelor cu bani care vin de la UE (la fel ca în Ungaria și Slovacia) și de la finanțatori pentru ultimul trimestru din fiecare an?”, atrage atenția economistul ieșean, pentru Ziarul de Iași.
CONCLUZIE Newsweek a scris sute de articol despre pensii în ultimii ani. Votul de duminică nu ar trebui să fie unul emoțional, la nervi. Trebuie să fie purtat de rațiune și singurul aspect ce trebuie avut în minte de pensionari este: ce președinte va putea plăti în continuare pensiile?