De la începutul pandemiei în Europa, chinezii au scumpit de 20 de ori măștile care te apără de COVID

DE Petre Bădică | Actualizat: 11.05.2020 - 12:45

Prețul celor mai ieftine măști, care vor trebui purtate în spații închise după ridicarea stării de urgență, a explodat. Și nu doar în România, ci pe site-urile chinezești care vând astfel de produse online în special în Europa.   

SHARE

Pe data de 24 februarie 2020, epidemia de coronavirus nu se instalase în Europa. România avea să declare starea de urgență pe 13 martie. Italia avea 4 persoane decedate.

24 februarie: 0,008 dolari, prețul unei măști din China

La final de februarie am scris că „tot mai mulți români poartă, preventiv, măști chirurgicale, în contextul în care România intensifică pregătirile pentru posibila apariție în țară a primului caz de coronavirus. Asta și în contextul în care Italia a raportat 150 de cazuri, iar între România și Italia există o mare mobilitate.

Potrivit site-ului alibaba.com, o mască chirurgicală era vândută, la final de februarie, cu un preț între 0,008$ și 0,012$ în funcție de cantitate. Site-ul alibaba.com este chinez”.

Atunci arătam că importatorii vând aceste măști în România la prețuri aberante și de 135 de ori mai mari decât prețul expus mai sus.

10 mai: până la 0,50 dolari, prețul unei măști din China


Dar și chinezii au făcut bani foarte buni speculând această criză medicală și nevoia, imediată, a oamenilor de a se proteja purtând măști.

Pe același site de vânzări online mai sus amintit, prețul pentru o singură mască a crescut de zeci de ori în nici două luni. Am căutat măștile cu prețul cel mai mic și care aveau în descriere „breathing filter mask”.

Aceeași descriere, culoare, formă aveau și măștile care, pe 24 februarie costau doar 0,008 dolari bucata.

Oferta de azi, 11 mai, de pe siteul chinezesc Alibaba este mult mai scumpă:

Oferta 1:  între 0,10$ și 0,26$                     Scumpirea este între 12 și 32 de ori.

Oferta 2:  între 0,17$ și 0,18$                     Scumpirea este între  21 și 22 de ori

Oferta 3:  între 0,27$ și 0,38$                     Scumpirea este între 21 și 47 de ori    

Oferta 4: între 0,20$ și 0,50$                     Scumpirea este între 25 și 62 de ori    

Ce s-a întâmplat în această perioadă

La data de 24 februarie, coronavirusul abia ajunsese în Italia unde 152 de oameni erau infectaţi și se raportau patru decese

Tot atunci, bilanţul epidemiei de pneumonie virală ajunsese la 2.592 de decese în China continentală după anunţarea a 150 de decese suplimentare, au informat autorităţile sanitare chineze, raportând în acelaşi timp o scădere a numărului de noi contaminări.

După două luni, pandemia de COVID-19 s-a soldat cu peste 280.000 de morţi în lume, dintre care aproape 85% în Europa şi în SUA, de la apariţia sa în China în decembrie anul trecut.

La sfârșitul săptămânii, autorităţile italiene au anunţat încă 234 de decese după infecţii cu coronavirus, Italia devenind astfel a treia ţară din lume în care bilanţul epidemiei de COVID-19 depăşeşte 30.000 de morţi, după SUA şi Regatul Unit. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te