De ce industria financiară are nevoie de mai multe femei investitor

DE Alexandru Pop | 12.03.2023 - 11:13
Femeile investitor încep deja să spulbere stereotipurile de gen prin participarea lor activă pe piețele de capital - Foto: Profimedia Images
Heloise Greeff este cercetător  în Machine Learning la Universitatea din Oxford
Neza Molk este o masterandă în biotehnologie, locuiește în Slovenia și a început să investească în 2021.

Încercând să aflăm ce le face pe femei să fie bune investitoare, am discutat cu trei femei investitor de succes pentru a afla părerea lor și pentru a le oferi sfaturi celor care se gândesc să intre pe piețele de capital.

SHARE

Potrivit Bloomberg, creșterea de 5% a numărului de femei în consiliile de administrație ale S&P 500 în 2022 a fost la jumătate față de ritmul din ultimii doi ani, iar în ianuarie anul trecut doar 41 de companii, echivalentul a aproximativ 8% din S&P 500 erau conduse de o femeie CEO.

Interesant este însă faptul că, dintre acestea, nu mai puțin de 73% au obținut performanțe superioare mediei celor din S&P 500 în ultimul an.

Aduceți experții

Femeile investitor încep deja să spulbere stereotipurile de gen prin participarea lor activă pe piețele de capital. Folosesc investițiile ca pe o pârghie puternică pentru a-și asigura viitorul, pentru a-și spori veniturile și/sau pentru a-și construi un venit net.

Heloise Greeff, aka @rubymza, este cercetător  în Machine Learning la Universitatea din Oxford și investește din 2013.

“Mi-am început călătoria ca investitor pe eToro pentru a obține libertate financiară și pentru a fi independentă în raport cu așteptările societății față de mine ca femeie.

Deși sindromul impostorului (să te îndoiești de abilitățile tale și să te simți ca un impostor) m-a împiedicat să încep mai devreme, de atunci am învățat că sunt capabilă de mult mai mult decât mi-am putut imagina. Investițiile m-au învățat ce înseamnă răbdarea, disciplina și cum să mă concentrez.

Și mai important, mi-au dat mijloacele să-mi controlez viitorul și să acumulez economii pentru mine și familia mea.” - Heloise Greeff 

Citește și:  Cât de mult influențează macroeconomia strategia investitorilor

Neza Molk, aka @Nezatron, este o masterandă în biotehnologie, locuiește în Slovenia și a început să investească în 2021.

“Călătoria mea în domeniul investițiilor a început atunci când am vrut ca banii mei să înceapă să lucreze pentru mine și nu invers. După ce am cercetat mai multe opțiuni, am considerat că investiția pe piața bursieră este cea mai potrivită.

Am decis să investesc prin intermediul eToro datorită costurilor reduse și a experienței de utilizare. Acum urmez o strategie de investiții în active de valoare, pe termen lung, bazată pe analiza fundamentală.” - Neža Molk.

Tot mai multe femei investitor

Creșterea constantă a numărului de femei investitor este subapreciată, alături de creșterea numărului de investitori mai tineri și mai bine orientați. În Europa, femeile investitor dețin o treime din totalul activelor gestionate, care se ridică la aproximativ 4,6 trilioane de euro.

Se estimează că această cifră va crește la 45% sau 10 trilioane de euro până în 2030, arată un studiu al firmei de consultanță McKinsey.

Sondajul eToro Retail Investor Beat din Q4, 2022 arată că, în SUA, aproape 51% dintre investitorii individuali sunt femei, ceea ce este foarte aproape de datele demografice reale ale țării. Din păcate, nu este cazul în România, unde doar 35% dintre investitorii individuali sunt femei. Acesta este cel mai mic procent dintre toate țările analizate, dar numărul acestora crește încet-încet. 

La nivel global, tot mai multe femei investesc în prezent, iar numărul lor a crescut în ultimii ani, 26% dintre acestea fiind noi în domeniul investițiilor, și controlează mai multă avere. De asemenea, acestea investesc diferit, pe termen lung, își asumă mai puține riscuri și au priorități diferite.

Citește și: Importanța inteligenței artificiale în investiții și democratizarea accesului la piețele financiare

Potrivit sondajului eToro 2022 Female Investor Survey,  femeile sunt mai eficiente în economisirea banilor și generează randamente mai bune decât bărbații, fiind mai precaute și având portofolii mai diversificate. De asemenea, ele sunt mai conștiente de nevoile lor financiare pe termen lung. Acest lucru ar putea însemna că femeile investesc mai mult pentru a-și susține obiectivele financiare pe termen lung.

Sondajul mai arată și că 80% dintre investitorii de sex feminin își protejează finanțele pentru viitor. La nivel global, mai mult de o cincime (22%) din acestea citează "securitatea pe termen lung" ca fiind principalul motiv pentru care au început să investească. Pentru 21% dintre ele, obținerea independenței financiare pentru a se pensiona mai devreme este motivația lor numărul unu.

Un alt stereotip  ar fi acela că femeile sunt foarte emotive și au tendința de a-și urma emoțiile. Acest lucru cu siguranță nu este adevărat când vine vorba de tranzacționare, deoarece, având o mai bună gestionare a riscurilor și autodisciplină, femeile fac tranzacții mai calculate. De asemenea, ele păstrează mai mult profiturile atunci când le obțin.

Datorită atenției lor la detalii și a concentrării pe obiective pe termen lung, atunci când investesc femeile pot fi niște investitori foarte buni. Singurul lucru pe care trebuie să îl depășească este lipsa de încredere în faptul că ar putea fi investitori excelenți.

"Statistic, femeile nu își asumă mai puține riscuri decât bărbații, deși acest lucru este adesea invocat ca motiv pentru care femeile nu investesc. În realitate, ele au nevoie de mai multe informații pentru a lua o decizie și a acționa." - Heloise Greeff 

"Unii oameni spun că femeile sunt mai răbdătoare decât bărbații și că acest lucru este considerat un avantaj, dar eu nu cred că există cu adevărat o diferență. În opinia mea, abilitățile și strategia depind mai mult de cunoștințele, obiectivele și personalitatea individului." - Neža Molk.

Strategii investiționale de success ale femeilor investitor

Potrivit unui studiu realizat în 2021 de Fidelity, femeile investitor par să fie mai predispuse să pună în practică strategiile care s-au dovedit a fi de succes pe termen lung pentru portofoliile lor.

Strategiile presupun să nu reacționeze la știrile de pe piață și să păstreze banii investiți chiar și atunci când este înfricoșător. Studiul arată, de asemenea, că majoritatea femeilor își respectă planurile în ciuda volatilității pieței și că se descurcă mai bine decât bărbații în condiții de volatilitate.

 Potrivit experților, cea mai eficientă strategie de investiții este cumpărarea și păstrarea acțiunilor de calitate pe termen lung. În general, femeile fac o treabă mai bună în acest sens, deoarece sunt mai puțin predispuse să ia decizii impulsive.

 "Strategia mea se concentrează pe acțiuni globale cu perspective promițătoare (creștere pe 5-10 ani). Pozițiile mele se bazează pe analiza fundamentală combinată cu algoritmi de machine learning, algoritmi brevetați pentru a înțelege modelele unice ale pieței.

Păstrez un portofoliu diversificat pentru a distribui riscul, maximizând în același timp randamentele." - Heloise Greeff

Urmez o strategie de investiții axata pe valoare. Investițiile de valoare se bazează pe căutarea de acțiuni subevaluate cu fundamente solide. Asta înseamnă că sunt în căutarea unor acțiuni al căror preț este mai mic decât ne-am aștepta din datele lor financiare. Înainte de a mă decide să investesc într-o anumită companie, fac cercetări amănunțite despre aceasta.

Încerc să înțeleg modul în care compania face bani, istoricul său, dacă este ok din punct de vedere financiar și perspectivele de viitor. De asemenea, verific care sunt concurenții lor în afaceri și îi studiez. 

După aceea, le analizez rezultatele financiare. Mă uit la bilanțul lor, raportul P/E, raportul P/B, raportul D/E, marjele de profit, raportul curent și raportul rapid dintre active și pasive și așa mai departe.

În mod normal, caut companii subevaluate cu fundamente solide. Scopul meu este să-mi mențin portofoliul bine diversificat și să obțin cele mai bune rezultate posibile pentru mine și pentru copiatorii mei.” -  Neza Molk

Viitorul femeilor investitor

Femeile transformă deja piețele financiare și economiile din întreaga lume. Dorința lor de a se educa și de a investi pentru a-și asigura libertatea financiară va schimba piețele și mai mult. Deși la nivel mondial reprezintă o minoritate într-un mediu încă dominat în mare parte de bărbați, numărul femeilor investitor continuă să crească, iar acest decalaj în materie de investiții se reduce. Nu numai că tot mai multe femei au început să investească, dar încep la vârste tot mai tinere.

“Cred că egalitatea financiară este ultima frontieră a adevăratei egalități. Sper ca exemplul meu să le insufle curaj și altor femei pentru a face primul pas spre egalitatea financiară între sexe. - Heloise Greeff

“Cu sprijinul comunității platformei, am reușit să câștig vizibilitate într-o lume dominată în mare parte de bărbați. Cred în zicala "primești ceea ce oferi și tu la randul tău" și acum vreau să-mi împărtășesc experiența și sper să încurajez mai multe femei să înceapă să investească și să preia controlul asupra finanțelor lor. - Neza Molk

Dacă începeți să investiți

Dacă vă gândiți să vă apucați de investiții, iată câteva sfaturi excelente unele dintre cele mai de succes femei investitor.

“Cel mai important lucru este să începi! Timpul este variabila cea mai puternică și cu cât începi să investești mai repede, cu atât vei începe să câștigi mai devreme dobândă la dobândă. Al doilea lucru cel mai important este să te respecți pe tine și banii câștigați din greu.

Nu toată lumea are timp sau interes să devină investitor. Dar fiecare gospodărie este o mică afacere și orice mică economisire este esențială.

Toată lumea ar trebui să petreacă timp să înțeleagă piețele în general, iar internetul este un mod excelent de a face acest lucru. 

Prin democratizarea accesului la informație, există acum o multitudine de informații disponibile gratuit pentru a te educa privind piețele financiare.

Este posibil să nu ai timp sau interes să devii un investitor avansat, dar ar trebui cel puțin să acoperi elementele de bază pentru a lua o decizie bine informată.

Femeile au reputația de a fi răbdătoare și disciplinate, ceea ce este important pentru a fi un investitor de succes. Tot ce le trebuie acum este curajul și încrederea de a-și asuma riscul” - Heloise Greeff

Explorați, învățați și să nu vă fie frică. Începeți să citiți, ascultați podcast-uri, urmăriți știrile despre piețele internaționale și faceți propriile cercetări. Astfel, vă veți contura obiectivele și veți dezvolta o strategie care să se potrivească nevoilor voastre.

La începutul călătoriei mele în domeniul investițiilor, am încercat să-mi amintesc că fiecare dintre modelele mele de urmat s-a aflat cândva în același punct și au reușit. În calitate de investitor axat pe valoare, aș spune că "Intelligent Investor" de Benjamin Graham este o lectură obligatorie pentru toți cei care încep să investească, dar și pentru investitorii profesioniști.

Cele mai importante trei reguli ar fi:1. Investiți doar ceea ce sunteți dispus să pierdeți. 2. Dollar Cost Averaging este cu siguranță cea mai eficientă abordare a investițiilor. 3. Compounding (efectul compus) este Sfântul Graal al investițiilor.” - Neža Molk

Dr. Heloïse Greeff este în prezent cercetătoare în Machine Learning la Universitatea din Oxford, membră a consiliului de administrație al startup-ului biometric australian, MyRaphael Covatrx și bursieră Oxford Enterprise and Innovation Fellow. A intrat pe piața bursieră pe eToro în 2016, după ce și-a finalizat MBA-ul la Oxford Saïd Business School și este unul dintre cei mai copiați să următiți Investitori Polulari de pe platforma socială de investiții.

Heloise crede cu tărie în valoarea educației financiare în rândul tuturor categoriilor de vârstă, pentru a educa oamenii cu privire la importanța gestionării averii și a investițiilor. Heloïse speră că succesul ei atât în inginerie, cât și în finanțe, poate contribui la schimbarea tiparelor pentru femei în domenii în care talentele lor rămân nevalorificate.


Neža Molk este o studentă la biotehnologie în vârstă de 25 de ani din Slovenia. Și-a cumpărat primele acțiuni când avea 20 de ani. Apoi, chiar înainte de declanșarea pandemiei, și-a creat un cont virtual pe eToro, a descoperit cât de ușor este de folosit și s-a îndrăgostit de posibilitățile pe care le oferea. Când a izbucnit pandemia, a decis să înceapă să investească cu adevărat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te