De ce ezită europenii să aplice "opțiunea nucleară", alungarea Rusiei din SWIFT

DE Lidia Moise | Actualizat: 25.02.2022 - 22:27
Pavilionul SWIFT la expoziție, screenshot din siteul SWIFT

Excluderea Rusiei din sistemul SWIFT (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale) este considerată de mulți ca fiind ”opțiunea nucleră”, sancțiunea care ar afecta brutal și imediat economia Rusiei. Însă poate fi un șoc cu dublu sens

SHARE

”Exluderea Rusiei din SWIFT este întotdeauna o opțiune. Dar acum, aceasta nu este poziția pe care restul Europei dorește să o ia”, a spus ieri seară președintele american, Joe Biden, în timpul conferinței de presă după anunțarea noului pachet de sancțiuni.

Ce anume îi împiedică pe europeni să declanșeze opțiunea nucleară a SWIFT? Sunt, se pare, îngrijorări că o astfel de acțiune ar putea submina credibilitatea SWIFT ca intermediar de încredere, cu consecințe negative pe termen mediu. Deoarece are sediul în Belgia, SWIFT intră sub jurisdicția UE. Cu toate acestea, există un precedent: SWIFT a exclus temporar Iranul și apoi Coreea de Nord din sistem, la  presiunile SUA, în ciuda ezitării europenilor. Aceasta este explicația elegantă, dar în realitate, deși Rusia ar suferi masiv în urma excluderii din SWIFT, statele europene care fac comerț cu rușii, inclusiv România, ar avea pierderi greu de estimat.

Mesagerul SWIFT

Sistemul SWIFT nu este o platformă în care se mișcă banii, este o rețea de mesagerie pentru tranzacții financiare, fără de care nu se pot face plăți. Cu sediul central în Belgia și fondat în 1973, SWIFT este un furnizor global de servicii de mesagerie financiară securizată, reglementat de legislația belgiană și europeană. Excluderea băncilor ruse ar putea afecta grav capacitatea acestora de a efectua plăți transfrontaliere. Ar fi afectate, însă, toate părțile implicate, nu doar cele rusești.

Alternativa rusească

Parțial, Rusia s-a adaptat deja situației, după amenințarea cu excluderea din SWIFT din 2014, când a ocupat Crimeea. Pentru tranzcțiile interne Rusia a creat un sistem alternativ, Sistemul de Transfer de Mesaje Financiare, creat ca răspuns la prima amenințare a unei excluderi din SWIFT.  

Utilizarea sistemului a crescut pe plan intern, dar nu a fost încă adoptat pe scară largă la nivel internațional.

Deși este probabil ca Rusia să-și poată ajusta relativ rapid tranzacțiile financiare interne (de exemplu, plata salariilor și pensiilor) folosind sisteme alternative de plată interne, mișcarea ar presupune că tot traficul de plăți transfrontalier între contrapărțile ruse și străine se va opri brusc, oferind un șoc semnificativ economiei ruse”,  spune Jakob Ekholdt Christensen, economist șef al Danske Bank.

Dimensiunea șocului SWIFT

Oficialii ruși au estimat dimesiunea șocului în 2014, când s-a pus pentru prima oară pe agenda sancțiunilor excluderea Rusia din SWIFT.

Când națiunile occidentale au amenințat accesul Rusiei la Swift în 2014, Alexei Kudrin, un fost ministru de finanțe, a estimat că ar putea reduce produsul intern brut al Rusiei cu 5. % intr-un an”, a spus Dimitrios Goranitis, de la Deloitte Central Europe.

În toiul acestei noi crize presa rusă l-a citat pe senatorul Nikolai Zhuravlev spunând că, dacă țara este deconectată de la SWIFT, atunci Rusia s-ar putea să nu primească valută străină, dar, la rândul lor, cumpărătorii europeni nu vor primi mărfuri rusești precum petrol, gaze și metale, dar a adăugat că există soluții alternative.

SWIFT este un sistem de decontare, este un serviciu. Prin urmare, dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută [străină], dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre - petrol, gaze. , metale și alte componente importante ale importurilor lor. Au nevoie de el? Nu sunt sigur", a spus Zhuravlev.

Nu doar Rusia ar suferi

Acum analiștii spun că impactul ar fi devastator pentru Rusia, dar atrag atenția că orice companii care fac comerț cu contrapartidele ruse vor suferi pierderi.

Oprirea Rusiei de la Swift ar putea avea ramificații și pentru alte națiuni, deoarece Rusia este un furnizor cheie de energie pentru Europa și țările se bazează pe sistemul Swift pentru a plăti combustibilul cumpărat”, a precizat. Dimitrios Goranitis.

O țară izolată de Swift poate suferi dureri economice semnificative. Așa s-a întâmplat cu Iranul în 2012, când băncile sale au pierdut accesul la Swift ca parte a sancțiunilor Uniunii Europene care vizează programul nuclear al țării și sursele sale de finanțare. Multe dintre bănci au fost reconectate în 2016, după ce UE le-a scos de pe lista de sancțiuni”, a mai precizat Dimitrios Goranitis.

Impactul sancțiunilor ar fi puternic și asupra Europei care se bazează pe Rusia, în special pentru importurile de gaze. Principalele destinații ale exporturilor Rusiei de țiței și gaze sunt Germania (11%), Țările de Jos (11%), Polonia (7%) și Finlanda (4%). Ponderea Rusiei este de aproximativ 30% din importurile totale de energie ale UE, dar, de exemplu, pentru Finlanda, Rusia controlează 60-65% din importurile sale de energie”, explică analiștii Danske Bank.

Potrivit Băncii Reglementelor Internaționale (BRI), expunerea băncilor europene față de contrapărțile rezidente în Rusia este destul de limitată. Cele mai mari expuneri sunt în Franța (24,2 miliarde dolari) și Austria (17,2 miliarde dolari). Expunerea SUA este de 16 miliarde dolari.

Ponderea activelor totale din sectorul bancar din Rusia este cea mai mare pentru Austria (1,6%), în timp ce pentru băncile din alte mari economii europene, expunerile se situează în intervalul 0,1-0,2% din activele totale”, arată Danske Bank.  

Așa-numitele opțiuni „nucleare”, care includ excluderea Rusiei din sistemul de mesagerie financiară SWIFT și sancționarea firmelor energetice rusești, se află la capătul extrem al spectrului, spun analiștii de la Capital economics.

Deși măsurile ”reduc capacitatea Rusiei de a-și exporta produsele energetice cheie, și ar afecta decisiv economiea Rusiei. ar exista și daune colaterale în Europa din cauza dependenței acesteia de gazul rusesc”, mai avertizează analiștii Capital Economics.

În esență SWIFT acoperă toate tipurile de mesaje privind tranzacțiile financiare. Rețeaua SWIFT acceptă o gamă largă de mesaje financiare, cum ar fi plățile clienților, transferurile instituțiilor financiare, piețele de trezorerie, scrisorile de colectare și de numerar, piețele de valori mobiliare, finanțarea comerțului și gestionarea numerarului. Compania SWIFT, singură, nu are autoritatea de a lua decizii de sancționare. Aceste decizii revin exclusiv organismelor guvernamentale și legiuitorilor.  În prezent, când există deja sancțiuni aplicate unor bănci rusești și unui număr de persoane, mesajele SWIFT către și de la aceste bănci sau de la bănci în care persoanele sancționate sunt clienți sunt oprite de băncile relevante, precizează anliștii de la Danske Bank.

”În cazul în care autoritățile relevante impun sancțiuni suplimentare Rusiei (adică blocarea Rusiei de la SWIFT), ar însemna că toate mesajele transportate de rețeaua SWIFT trimise și primite direct de la o entitate rusă ar fi blocate. Aceasta înseamnă că toți clienții nu vor putea primi fonduri sau trimite fonduri băncilor și companiilor din Rusia”, mai precizează Danske Bank.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te